- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Educației va primi 3,2% din PIB. Unde vor ajunge cei 49,5 milioane de lei

07 Dec, 22:04 • Gorgorin iulia
Ministerul Educației primește anul viitor 32.5 miliarde de lei de la bugetul de stat, potrivit proiectului de buget pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice.
Ministerul Educației va primi 3,2% din PIB. Unde vor ajunge cei 49,5 milioane de lei

Educația va avea anul viitor un buget de 3,2% din PIB, adică 49,509 milioane de lei, în ușoară creștere față de anul trecut, potrvit unui proiect postat pe site-ul Ministerului Educației.

Creșterea este de 6 milioane de lei faţă de 2022

Conform comunicatului transmis astăzi de reprezentanții Ministerului Educației, bugetul general consolidat va avea o pondere de de 8,14% . Pentru anul următor, Ministerul a stabilit un buget de 23.000 milioane de lei pentru cheltuieli de personal. Banii vor fi destinați salariilor angajaților din învăţământul preuniversitar, precum și altor instituții destinate procesului instructiv educativ.

În noul buget sunt prevăzuite nu mai puțin de 95,4 milioane de lei doar pentru funcţionarea unităţilor din subordine.  De altfel, suma de 5.948,8 milioane de lei a fost alocată pentru trnsferurile între unităţi ale administraţiei publice.

Citiți și: Cu cât cresc salariile profesorilor în 2023. Bugetul Educaţiei de anul viitor, cel mai mic din istoria recentă

buget Ministerul Educației
buget Ministerul Educației

În ceea ce privește asistența socială, pentru 2023, bugetul alocat este de 427 milioane de lei. Banii vor destinați pentru transportul elevilor şi studenţilor, dar și pentru manuale, competiţii şcolare şi alte acţiuni sociale.

Mai mult, bursele pentru studenţi, liceeni și bursele profesionale au alocați 1.187 milioane de lei. Cât despre proiectele cu finanţare europeană au fost alocați 750 de milioane de lei.

De asemenea, pentru proiectele din PNRR sunt prevăzuți 758,5 milioane de lei, iar cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă sunt de 160 milioane de lei.

Prin bugetele locale se asigură respectiv 5,850,4 milioane de lei. Pe de altă parte, veniturile proprii ale intituţiilor de învăţământ superior sunt estimate la 5,356 milioane de lei.

Cum împarte Ministerul Educației banii pentru elevi

  • 2.101,7 milioane de lei: bunuri și servicii;
  • 1.605,3 milioane de lei: burse elevi (bursa socială, de merit și de performanță);
  • 500 milioane de lei gratuitate transport local elevi;
  • 262,2 milioane lei: programul-pilot de suport alimentar („masa caldă”) în cele 450 unități de învățământ incluse;
  • 370,2 milioane de lei: Programul pentru școli (lapte, corn, fructe);
  • 523,1 milioane de lei: învățământ particular;
  • 419,8 milioane de lei: drepturi copii cu cerințe educaționale speciale din învățământ de stat;
  • 8,1 milioane de lei: stimulent educațional copii grădinițe.

Citiți și: Un șofer din Ministerul Educației câștigă mai mult decât un profesor cu vechime de 25 de ani. Care sunt salariile din cadrul instituției