Știri interne

Ministerul Finanțelor anunță câți bugetari sunt în România, în 2023. Pe ce posturi se bat românii

16 Jan, 19:34 • Bumbeneci Diana
În România, cei mai mulți bugetari se află la Ministerul Educației. Iată topul instituțiilor cu cei mai mulți angajați plătiți de la bugetul de stat.
Ministerul Finanțelor anunță câți bugetari sunt în România, în 2023. Pe ce posturi se bat românii

În țara noastră este bătaie pe locurile de muncă de la stat. Anual, numărul bugetarilor este în creștere, iar anumite ministere sunt fruntașe atunci când vine vorba despre volumul angajaților. Peste un milion de posturi erau ocupate în noiembrie 2022, iar dintre acestea, mai bine de jumătate erau în administrația publică, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de Agerpres.

Locurile de muncă la buget, favoritele românilor

Mai exact, potrivit bilanțului, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2022, de 1.280.003. În acest sens, aproximativ 64% dintre acestea erau în administrația publică centrală, mai este prevăzut în datele Ministerului Finanțelor.

Te poate interesa și: Armata angajează români fără studii de specialitate! Candidații trebuie să îndeplinească o singură condiție majoră

Datele mai scot în evidență faptul că din totalul celor 818.217 de angajaţi din administrația publică centrală, 602.622 lucrau în instituții finanțate integral de la bugetul de stat.

Bilanț bugetari România / foto sugestivă. Sursa: pexels.com
Bilanț bugetari România / foto sugestivă. Sursa: pexels.com

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educației, respectiv 294.207. Pe locul doi se clasează Ministerul Afacerilor Interne – 125.370. Urmează Ministerul Apărării Naționale – 74.276, Ministerul Finanțelor – 24.861 și Ministerul Sănătății -18.270 de angajați.

Conform sursei citate, în instituțiile care primesc finanțare integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.279 de posturi, în cele subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj un număr de 43.980. De partea cealaltă, în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 163.336 posturi ocupate de români.

În același timp, în administrația publică locală lucrau, în noiembrie 2022, 461.786 de persoane, dintre care 281.706 în instituții finanțate integral din bugetele locale și 180.080 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Te mai poate interesa: Cât trebuie să muncească un român în Germania pentru a ieși la pensie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult