- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Transporturilor a solicitat finanțare europeană pentru 14 noi proiecte de mare anvergură

05 Feb, 13:14 • Bumbeneci Diana
Ministerul Transporturilor a cerut finanțare europeană prin CEF pentru modernizarea Magistralei CFR 500 între Ploiești și Adjud, pentru linia de tren de la Aeroportul Timișoara și navigație pe Dunăre (Fast Danube). 1,3 miliarde Euro pentru 13 proiecte propuse prin CEF.
Ministerul Transporturilor a solicitat finanțare europeană pentru 14 noi proiecte de mare anvergură

Ministerul Transporturilor

a cerut o nouă finanțare prin programul european CEF (Connecting Europe Facility) pentru modernizarea magistralei CFR 500 de la Ploiești până la Adjud, pentru construirea liniei de tren între Timișoara și Aeroportul Traian Vuia (Timișoara) precum și pentru dragarea Dunării, proiectul comun România-Bulgaria Fast Danube pentru a asigura navigația pe Dunăre pe toată durata anului, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț Cristian Săvoiu.

Ministerul Transporturilor solicită finanțare pentru 14 noi proiecte mamut

În total sunt 14 proiecte pe care Ministerul Transporturilor le propune la finanțare prin CEF cu o valoare de 1,3 miliarde Euro. Pentru secțiunea Focșani-Roman (147 km.) de pe M 500 Ploiești-Pașcani/Suceava Ministerul Mediului a emis la sfârșitul lunii ianuarie 2024 Acordul de Mediu aferent studiului de fezabilitate pentru reabilitare și creștere vitezei trenurilor de călători la maximum 160 km/h.

De la Ploiești la Focșani (143 km.) și de la Focșani la Roman (147 km.) contractele cu asocierea de proiectanți ISPCF-TPF Inginerie au fost prelungite până în 2026, potrivit CFR Infrastructură, deși sunt realizate 88 % respectiv 96 %, potrivit CFR Infrastructură.

Ai mai putea citi: Anunțul anului 2024. A fost anunțată ziua în care nu vom mai avea voie cu centrale pe gaz

,,14 proiecte și 1,3 miliarde EUR solicitate în ultimul apel de proiecte Connecting Europe Facility

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a depus 14 propuneri de proiecte pentru ultimul apel MIE, care s-a încheiat la 30 ianuarie. Finanțarea solicitată din MIE este de 1,3 miliarde EUR, sumă alocată cofinanțării naționale.Propunerile vizează toate modurile de transport, cu accent pe reabilitarea căilor ferate și îmbunătățirea navigației pe Dunăre.
– 3 tronsoane de cale ferata pe tronsonul TEN T Core Ploiesti – Pascani (Valea Calugareasca – Buzau, Ramnicu Sarat – Focsani, Focșani – Adjud)
– FAST Danube – lucrari pe sectorul comun RO BG al Dunarii.
– Conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Timișoara
– Studiu de fezabilitate pentru insula artificială din Portul Constanța
– Conexiune transfrontalieră îmbunătățită în Giurgiulești.” – secretarul de stat, Ionuț Săvoiu.

Licitația de aprox. 300 de milioane lei pentru construirea liniei de tren Timișoara -Aeroport Traian Vuia a fost lansată la sfârșitul anului 2023, iar termenul-limită (la a doua prelungire) pentru depunerea ofertelor este 15 februarie 2024.

Vezi și: Ministrul Agriculturii confirmă derogările cerute de fermieri

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult