- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul anului 2024. A fost anunțată ziua în care nu vom mai avea voie cu centrale pe gaz

04 Feb, 12:42 • Bumbeneci Diana
Se oficializează interzicerea centralelor pe gaz conform noilor directive europene. Anunțul pentru anul 2024 aduce cu sine reguli proaspete ce vizează tranziția și eficiența energetică.
Anunțul anului 2024. A fost anunțată ziua în care nu vom mai avea voie cu centrale pe gaz

Suntem pe cale să le spunem „adio” centralelor pe gaz, în conformitate cu directivele europene recente. Recent, a fost stabilită și data limită până la care încă le putem utiliza.

Spunem ADIO centralelor termice pe gaz

Într-un demers semnificativ pentru creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Uniunea Europeană (UE) a oficializat interzicerea centralelor pe gaz și a introdus reguli stricte pentru tranziția către surse alternative de căldură. Decizia, consemnată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în septembrie 2023, a reprezentat adoptarea unei variante reconfigurate a directivei privind eficiența energetică (UE) 2023/1791.

Principala modificare impusă de această directivă se concentrează asupra eliminării centralelor pe gaz, facilitând instalarea pompelor de căldură ca alternativă pentru cei care doresc să obțină certificate energetice pentru locuințele lor. Această inițiativă urmărește să susțină tranziția către tehnologii mai ecologice și sustenabile în sectorul rezidențial.

centrale pe gaz
centrale pe gaz

Termenele limită pentru implementare au fost impuse de autorități, oferind statelor membre un interval de doi ani pentru a transpune directiva în legislația lor internă. Totuși, pentru a ușura tranziția, se vor acorda scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

Prin adoptarea acestor măsuri, UE își propune să realizeze economii semnificative de energie, vizând 11,7% din energia finală și primară în comparație cu scenariul de referință din 2020.

Cu praguri anuale pentru economiile de energie, de la 0,8% în 2021-2023 la 1,9% în perioada 2028-2030, UE speră să încurajeze statele membre să adopte politici și tehnologii sustenabile pentru a atinge aceste obiective ambițioase.

Măsurile adoptate de Uniunea Europeană reprezintă un pas semnificativ către o Europă mai verde și mai eficientă din punct de vedere energetic.

Prin introducerea noilor reguli și promovarea surselor alternative de căldură, se speră că statele membre vor accelera tranziția către tehnologii durabile, contribuind astfel la lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

Ai mai putea citi: Românii care sunt protejați de Legea moștenirii atunci când împart averea. Ce prevede Codul Civil în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult