- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii a prezentat oficial promisiunile pentru fermieri: „Recunoaștem că au probleme în agricultură”

19 Jan, 23:15 • Bumbeneci Diana
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre angajamentele față de fermieri. Au fost aprobate trei acte importante.
Ministrul Agriculturii a prezentat oficial promisiunile pentru fermieri: „Recunoaștem că au probleme în agricultură”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că în cadrul ședinței organizate de Guvern, au fost aprobate trei acte importante: asigurarea categoriei B pentru fermieri, acordarea unui grant de 100 de euro pe hectar pentru culturile din toamna anului 2022 în Ucraina, și o ordonanță privind amânarea plăților ratelor la creditele neperformante și începerea executării silite asupra fermelor, așteptând avizul BNR.

Ministrul Agriculturii a prezentat oficial promisiunile pentru fermieri

În 2024, întreaga acciză va fi acoperită de Ministerul Agriculturii.

„Săptămâna aceasta am avut două procese verbale încheiate atât cu fermierii din zona Afumați, cât și cu fermierii care sunt asociați în forme reprezentative în Agricultură.

În ședința de guvern au intrat trei acte importante, pe de-o parte solicitarea fermierilor și problemele cu care se confruntă fermierii în momentele de față, da, le recunoaștem, au probleme în agricultură.

Solicitarea fiind asigurarea categoriei B, ordonanța a fost aprobată în Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial.

A doua ordonanță privind plata unui grant pe cadru Ucraina de 100 de euro pe hectar, pentru toate culturile din toamna anului 2022 a fost aprobată în Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

Tot în ședința de guvern, Ordonanța privind amânarea plăților ratelor la creditelor neperformante cât și începerea executării silite asupra fermelor din România așteptăm avizul BNR.

Ai mai putea citi: Foto&Video. S-a lansat Samsung S24. La ce preț vor fi vândute cele trei modele

Protestul fermierilor/Facebook
Protestul fermierilor/Facebook

În anul 2024 toată acciza este achitată de Ministerul Agriculturii, taxa este subvenționată cu 2 lei pe litru de motorină. Toate aceste sume sunt în bugetul ministerului Agriculturii.

În momentul de față este în vigoare o Ordonanță aprobată în Guvernul României privind licențierea importului de cereale pe sectorul României.

Este o negociere între statul român și statul ucrainean, aprobat prin OUG, iar singurii care pot importa cereale din Ucraina sunt fermierii români și procesatori intermediari, nu sunt introduși în această ordonanță.

În momentul de față, la Ministerul Agriculturii au depus două cereri pentru importul de cereale, vorbim de un procesator de floarea soarelui pentru procesare ulei în România și un fermier pentru achiziționare de porumb.

O să am discuție cu președintele ASF pe parte de asigurări. Prin Programul Național Strategic finanțăm partea de cheltuială de asigurare de culturi.

Mai mult, în anul 2022, cine a decis plata pe hectar la secetă, în 2023 am subvenționat 50% din consumul de motorină.

În 2024 subvenționăm cu 2 lei acciza în agricultură, asta înseamnă aproape 160 de lei pe hectar. Venim cu acea sută de euro, 500 de lei pe hectar pentru culturile din anul 2022 și la rectificarea bugetară, în discuții cu Marcel Ciolacu și cu ministrul de Finanțe, să găsim soluții pentru a acorda și pentru culturile de primăvară suma de 100 de euro pe hectar”, a spus Florin Barbu, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi și: O bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic: 1 milion de carduri pot fi reciclate anual

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult