- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii discută azi cu retailerii despre prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimente. Se doreşte prelungirea acestei măsuri şi după 31 ianuarie 2024

17 Jan, 09:09 • Fundeanu Madalina
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va avea miercuri o întâlnire cu reprezentanţii retailerilor. În cadrul acesteia, se va discuta despre prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază cu încă trei luni.
Ministrul Agriculturii discută azi cu retailerii despre prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimente. Se doreşte prelungirea acestei măsuri şi după 31 ianuarie 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va avea miercuri, începând de la ora 9:30, o întâlnire cu reprezentanţii retailerilor, discuţiile axându-se cu precădere pe subiectul prelungirii măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază cu încă trei luni, transmite Agerpres.

Prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimente

Florin Barbu a anunțat luni, la finalul unei întâlniri cu mediul asociativ, că îşi doreşte prelungirea acestei măsuri şi după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul şi introducerea de noi produse pe listă, iar „mielul” ar putea fi unul dintre acestea, însă a menţionat că decizia va fi luată numai după ce avea discuţii cu asociaţiile din procesare din industria alimentară şi cu retailerii.

Subiectul a fost abordat şi marţi după întâlnirea cu reprezentanţii industriei alimentare, dar şeful MADR a transmis că nu va lua nicio decizie fără dialog.

Citește și: Ministrul Agriculturii confirmă două ordonanțe pentru fermieri. Florin Barbu: „Vor intra în Guvern săptămâna aceasta”

adaos comercial produseadaos comercial alimente

„O să avem o discuţie cu industria şi cu retailerii, şi împreună vom lua decizia aceasta. Nu fac nimic fără dialog. Voi aduce un proces verbal semnat şi către domnul prim-ministru şi bineînţeles este o decizie politică şi o decizie în Guvern care se va lua până la 31 ianuarie, atunci când expiră această ordonanţă.

Mă bucur că se vorbeşte de acest proiect de ordonanţă, pentru că nimeni nu-i dădea crezare când a fost aprobat în Guvernul României. Indicele preţului de consum arată foarte clar că pe anumite categorii de produse sunt scăderi semnificative în anul 2023 faţă de 2022, atunci când ordonanţa nu era ordonanţă de plafonare a adaosului comercial în România”, a transmis marţi seara Florin Barbu.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.

Economedia arăta într-o analiză publicată ieri că prelungirea nu este văzută cu ochi buni de unii reprezentanți ai comercianților, care acuză imixtiunea statului în principiile pieței libere.

Totodată, ei spun că unii comercianți au găsit metode de a evita măsura, prin vânzarea de mălai la 1,05 kg, în loc de mălaiul la un kilogram al cărui adaos este plafonat, iar alții au compensat prin scumpirea altor produse, precum detergenții, pampers, bulion și altele.

Vezi și: Anunțul APIA pentru fermierii care primesc subvenții! Vești bune pentru românii care au mai mult de 3 vaci