- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Finanţelor, anunţ important despre salariile milioanelor de români. Cum arată bugetul pe 2024

14 Dec, 08:21 • Bumbeneci Diana
Ministrul Finanţelor, anunţ important despre salariile românilor. Marcel Boloș anunță ce se întâmplă cu veniturile în 2024.
Ministrul Finanţelor, anunţ important despre salariile milioanelor de români. Cum arată bugetul pe 2024

Ministrul Finanţelor

, Marcel Boloş, a scris, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook că s-au lucrat nopţi şi zile la pentru realizarea bugetului pentru 2024. „A fost o muncă titanică din partea echipei, pe care vreau să o felicit”, afirmă ministrul.

Ministrul Finanţelor, anunţ legat de salarii

Ai mai putea citi: Marcel Ciolacu, despre relația României cu Ucraina. „Avem în faţa noastră o provocare majoră”

„Chiar dacă unii s-au amuzat când am spus că la Ministerul Finanţelor s-au pierdut nopţi şi zile pentru realizarea lui, astăzi am reușit să îl publicăm în transparență. A fost o muncă titanică din partea echipei, pe care vreau să o felicit.

Pot să afirm că acest buget este cu adevărat unul modern, structurat pe prioritățile și nevoile actuale. Îl voi prezenta în detaliu, dar aș vrea să punctez câteva aspecte care constituie prefața acestui document strategic atât de important:

Marcel Boloș, declarații despre salariile românilor
Marcel Boloș, declarații despre salariile românilor

✅Prognozăm o creştere economică de 3,4%, susținută, în principal, de investiții pe partea cererii și de servicii și construcții pe partea ofertei.
✅Câștigul salarial mediu net lunar va crește cu 9,3%.
✅Vom avea un buget record investiţii – cheltuielile destinate investițiilor sunt de aproximativ 124 miliarde lei, reprezentând 7% în PIB, iar în anul 2026 acestea însumează aprox 129,2 miliarde lei, în creștere față de anul 2024 cu 9,1 miliarde lei.
✅Prin acest buget, ne propunem să construim și să consolidăm fundamentul serviciilor publice de calitate. Pentru Ministerul Educaţiei este asigurată o creştere de aproximativ 61 % a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei.
✅Pentru Ministerul Sănătății, am propus un buget mărit cu 5,7 miliarde de lei față de bugetul estimat pentru 2023, ajungând la 18,8 miliarde lei.
✅Numărul mediu de salariați va continua să crească anul viitor, cu 1,6% față de anul precedent, depășind cu peste 177.000 persoane nivelul din 2019.
✅În realizarea bugetului am luat în calcul majorarea pensiilor de asigurări sociale cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 și acordarea pensiilor recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

Salariul minim ar crește de la 1 iulie 2024! Peste două milioane de români ar putea primi bani mai mulți
Subliniez obligația Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod prudent care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung, tocmai de aceea la estimarea cheltuielilor am avut în vedere toate măsurile adoptate în ultimul timp, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli. Le găsiți explicate în detaliu în Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2024-2026.

Ce aș vrea să punctez este că oricât de încrezători am fi când vedem aceste date, toate speranțele noastre trebuie să se agațe de reforme întreprinse în economie pentru a favoriza creșterea, o economică robustă, sprijinirea digitalizării, reforma regimului fiscal, cheltuieli publice mai eficiente prin indeplinirea jaloanelor și țintelor prevăzute în PNRR, prioritizare de investiții și control riguros al realizării acestora”, este mesajul transmis de Marcel Boloş, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook.

Ai mai putea citi: Marcel Ciolacu, anunțul momentului după întrunirea cu delegația Băncii Mondiale: 7% din PIB

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult