- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dorește să ofere oportunități companiilor românești pentru a deveni competitive pe piața internațională

24 Oct, 09:39 • Oprea Alina
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut ultimele delcarații în decursul zilei de luni, întrucât acesta a menționat că nu există competitivitate în cadrul companiilor românești. Astfel, acesta dorește să li se ofere companiilor românești oportunități pentru a deveni mai competitive pe piața internațională!
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dorește să ofere oportunități companiilor românești pentru a deveni competitive pe piața internațională

În cursul zilei de luni, Ministrul Finanțelor, a efectuat o vizită în județul Alba pentru a evalua companiile, mai excat nevoile și oportunitățile de dezvoltare a economiei locale. Totodată, acesta a avut ocazia de discuta cu antreprenorii pentru a ajunge la o concluzie cu privire la modul în care Guvernul poate sprijini creșterea capacității de producție pentru companiile românești din regiune.

Marcel Boloș a menționat faptul că această acțiune este o inițiativă este parte a strategiei gurvernamentale de stimulare a investițiilor în industria românească și de creștere a competivității pe plan internațional.â

Ministerul Finanțelor - Marcel Bolos
Ministrul Finanțelor – Marcel Bolos

„Am avut astăzi o discuţie cu reprezentanţii Cupru Min, cel mai important agent economic din zona Munţilor Apuseni. Având în vedere că în actualul context geo-politic, cuprul şi semiconductorii sunt la mare căutare, dar şi faptul că avem o prevedere în programul de guvernare, am analizat astăzi posibilitatea acordării unui ajutor de stat pentru creşterea capacităţii de producţie şi prelucrarea aici a concentratului pentru a obţine produsul finit cu valoare adăugată. De asemenea, am fost în vizită la IPEC Alba Iulia, una din cele mai automatizate fabrici din Romania, cu peste 350 de roboţi industriali. Scopul vizitei a fost să analizăm posibilitatea susţinerii capitalului românesc pentru realizarea celei mai mari fabrici de ceşti din Europa. Trebuie să oferim companiilor româneşti oportunităţi pentru a-şi extinde activităţile şi a deveni mai competitive pe piaţa internaţională.”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Digi24.

Te-ar putea interesa și: Pensii 2023. Ce se întâmplă cu plata pensiilor în perioada următoare. Marcel Boloș: „Nu se pune problema lipsei de bani. Avem fonduri pentru ca să le putem asigura”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, acționează!

Ministerul Finanţelor a analizat Cererilor de acord pentru finanţare care au fost depuse în baza Hotărârii Guvernului nr.807/2014 pentru instituirea schemelor de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, iar bugetul total alocat schemei a fost epuizat. Astfel, peste 9 ani de la demararea schemei de ajutor de stat, 174 de proiecte de investiţii au primit granturi de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura activelor corporale şi necorporale, precum şi cele legate de închirierea construcţiilor aferente investiţiei iniţiale. Au fost investiţi peste 7,34 miliarde de lei în sectoare cheie din economia românească şi s-au creat peste 25.000 de noi locuri de muncă.

După modificarea Regulamentului (UE) nr. 651/2014 din 1.07.2023, Ministerul Finanţelor elaborează în prezent un proiect de schemă de ajutor de stat care va avea o perioadă de valabilitate de 3 ani, respectiv perioada 2024-2026 şi un buget mediu anual de cca. 150 mil. euro, conform prevederilor din regulament. Noua schemă are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

Te-ar putea interesa și: Marcel Boloş: „Nu poate spune nimeni că ţinta de deficit bugetar va fi de 4,4% din PIB în decembrie”. Ce spune ministrul Finanţelor de compensarea facturilor