- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre reducerea salariilor. De unde va tăia Guvernul ca să acopere gaura de 20 de miliarde de lei din buget

12 Apr, 16:04 • Stefan Simion
Gaura de 20 de miliarde de lei din buget nu va fi acoperită cu bani din salariile românilor, s-a decis în urma negocierilor din Coaliţie. Reduceri de cheltuieli se vor face în instituţiile de stat, unde se vor anula majorările, ba, chiar, se iau în calcul reduceri de personal.
Ministrul Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre reducerea salariilor. De unde va tăia Guvernul ca să acopere gaura de 20 de miliarde de lei din buget

Ministrul Marius Budăi a dat asigurări că guvernanţii nu se vor atinge de salariile românilor, ci se vor reduce combustibilul şi deplasările interne şi externe.

Ministrul Marius Budăi anunţă tăieri la combustibil şi la deplasări: „Nu ne atingem de salarii şi de pensii”

Eu am auzit chestiunea cu gaura la buget, dar nu l-am auzit pe ministru să folosească cuvântul ăsta. Bugetul Ministerului Muncii este compus de asistența socială și investiții. Nu ne atingem de salarii, de pensii și tot ceea ce înseamnă asistență socială. Partea de investiții nu se atinge.

Am găsit cheltuieli din care putem reduce: combustibil cu 20% și deplasări interne și externe. Atât putem face noi acum Ministerul Muncii. Nu avem o cifră finală. Am identificat ce putem face să susținem activitatea respectivă”, a explicat ministrul Marius Budăi.

Citeste si Se activează planul de austeritate? Statul român începe concedierea angajaților și tăierea salariilor bugetarilor. Boloș: „Reformele nu se fac cu mânuși. Avem data limită”

Variantele României pentru acoperirea deficitului bugetar

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloş, a detaliat angajamentele luate de România în PNRR referitoare la sustenabilitatea financiară.

Ministrul a vorbit despre măsurile care sunt analizate pentru a atinge aceste jaloane şi ce categorie de români pot fi afectaţi.

Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit.

Avem și varianta în care, să zicem, avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României„, a declarat Marcel Boloş.

Pensiile vor ajunge la beneficiari mai devreme

Ca să aibă bani pentru cheltuielile de Paşte, Guvernul a decis ca seniorii României să primească pensiile cu câteva zile mai înainte decât primeau de obicei.

Citeste si Prime de Paște 2023. Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă să primească primă. Cei mai mulți nu cred că vor primi mai mult de 200 de lei

Am luat această decizie și am implementat-o, să comprimăm calendarul plăților astfel încât vineri seniorii României au intrat deja în posesia banilor, cei cu plata pe card, iar astăzi se închide plata pentru ceilalți. Am dorit să îi sprijinim să facă mai devreme cumpărăturile. Și voucherele au intrat”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult