- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Mediului, despre sistemul de garanție-returnare. „Va plăti o penalitate egală cu dublul garanției”

07 Dec, 21:46 • Bumbeneci Diana
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre sistemul de garanție-returnare: „Va plăti o penalitate egală cu dublul garanției, adică un leu pentru fiecare bidon nerecuperat dacă nu își face ținta”.
Ministrul Mediului, despre sistemul de garanție-returnare. „Va plăti o penalitate egală cu dublul garanției”

Ministrul Mediului

, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a oferit noi detalii despre sistemul de garanție-returnare. Mircea Fechet a explicat că sistemul va plăti o penalitate de un leu pentru fiecare bidon nerecuperat dacă nu își face țintele scrise în lege.

Ministrul Mediului, despre sistemul de garanție-returnare

În momentul în care a fost întrebat câți au reciclat în prima săptămână de la lansarea sistemului, Mircea Fechet a spus: „Încă nu avem aceste date centralizate, dar este foarte adevărat că una dintre particularitățile acestui sistem este aceea că ne permite să avem informații în timp real. Spre deosebire de modul în care calculăm astăzi țintele de reciclare la Administrația Națională de Protecție a Mediului, respectiv calculăm ceea ce s-a întâmplat cu doi ani în urmă, pentru că atât durează să centralizăm toate acele informații, RetuRO în viitor va furniza aceste situații la zi. Pot să vă spun că au început deja să apară pe raft produse SGR”.

Ne așteptăm în luna decembrie să avem un volum de 2% din ambalaje să fie aferente sistemului garanție-returnare, iar acest procent va crește până în luna iunie a anului viitor la 100% (…). Apa minerală, spre exemplu, în cea mai mare parte, e produsă acum două luni sau acum o lună, sau acum șase luni, când nu exista sistemul garanție-returnare, și nu ne propunem să readucem în fabrici pentru reetichetare toate bidoanele cu apă”, a continuat oficialul.

”Metoda este aceeași în toate cele 13 țări din Europa unde există astfel de sisteme”

Ai mai putea citi: Marcel Boloş, anunţ de ultim moment despre Pilonul II de pensii: „Vreau să punem capăt oricăror speculaţii”

proiectul garanție-returnare
proiectul garanție-returnare

„Să știți că metoda n-am inventat-o noi. Metoda este aceeași în toate cele 13 țări din Europa unde există astfel de sisteme și românii vor fi încurajați să își recupereze cei 50 de bani pe care îi plătesc garanție, aducând înapoi la magazin sau la orice magazin din România bidoanele goale, că vorbim de PET-uri, că vorbim de sticle, de doze de aluminiu, este neimportant. Dacă ei nu o vor face și vor arunca, cum se întâmplă, din păcate astăzi, le vedem pe marginea drumului, le vedem în păduri, le vedem aruncate prin lacuri și prin râuri, sigur, altcineva, persoane mai nevoiașe le vor lua și le vor duce la un aparat de colectare, și vor recupera banii”, a adăugat el.

”Sistemul va plăti o penalitate egală cu dublul garanției”

„Ne așteptăm ca sistemul să aibă niște rezultate extrem de pozitive și, tocmai din acest motiv, am scris în lege, și există penalități dacă aceste ținte nu se îndeplinesc, că de la 12%, cât reușim astăzi să colectăm separat, sistemul își propune să recupereze din cele 7 miliarde de ambalaje puse pe piață anual, în anul 2024, 65%, în anul 2025, 80%, și, începând cu anul 2026, peste 90% (…). Pentru fiecare PET sub aceste ținte, sistemul va plăti o penalitate egală cu dublul garanției, adică un leu pentru fiecare bidon nerecuperat dacă nu își face ținta”,a mai spus Mircea Fechet, conform b1tv.ro.

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult