- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Muncii, declarații oficiale despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Marius Budăi: „Interzicerea dreptului la muncă este neconstituțională”

13 Apr, 14:52 • Lupu Alexandra
Marius Budăi face precizări importante despre cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat. Iată care sunt primele declarații ale ministrului Muncii.
Ministrul Muncii, declarații oficiale despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Marius Budăi: „Interzicerea dreptului la muncă este neconstituțională”

Marius Budăi vorbește despre unul dintre cele mai importante subiecte la ora actuală din România! Concret, ministrul Muncii a făcut câteva precizări esențiale în ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat, relatează ziare.com.

Marius Budăi, declarații oficiale

Ministrul Muncii și-a făcut apariția în emisiunea Proiect de Țară: România, atunci când a vorbit despre un subiect relevant pentru cetățeni. Mai exact, Marius Budăi a făcut câteva precizări importante cu privire la posibilitatea interzicerii cumulului pensiei cu salariul. Oficialul spune că este un subiect sensibil.

Mai mult decât atât, Marius Budăi a confirmat că, la ora actuală, se poartă multe discuții cu constituționaliștii, luând în considerare informațiile prevăzute în Constituție. Concret, în document se precizează că cetățenii au dreptul atât la pensie, cât și la salariu, nefăcânduse deosebirea dintre sistemele private și de stat.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ministrul Budăi a făcut noi declarații despre pensiile speciale. „Aşteptăm o nouă analiză de impact de la Banca Mondială”

Marius Budăi a declarat, în cele din urmă, că interzicerea dreptului la muncă este neconstituțională. Ministrul Muncii a menționat că, în momentul în care va avea o soluție finală pentru această situație, va reveni pentru a o prezenta public. Budăi a precizat că „nu acel cumul de salarii pentru cei care au trecut de 65 de ani și care o viață au contribuit într-un sistem și Constituția le garantează dreptul și la muncă și la pensie, nefăcând deosebirea între sistemele private sau de stat”.

Marius Budăi
Marius Budăi

În urmă cu puțin timp, coaliția de guvernare a anunțat că se gândește să interzică posibilitatea de a încasa o pensie în același timp cu salariul. Proiectul de lege vizează angajații companiilor de la stat. În acest fel, guvernanții ar reuși să facă o economie de aproximativ 1.7 miliarde de lei. O altă variantă a proiectului de lege are în vedere pensionarii care, după ce au ieșit la pensie, s-au angajat din nou la stat. Cu toate acestea, pot apărea și unele excepții.

Este vorba despre oamenii aleși în funcție de autoritate sau demnitate publică, dar la fel de bine, despre persoanele care au durata mandatului prevăzută în Constituție. Propunerea nu este una nouă. Inițiativa interzicerii cumulului pensie – salariu a fost discutată în Senat în trecut, însă a rămas ulterior în sertar. La acel moment, propunerea a fost elaborată de fostul ministrul al Muncii, Raluca Turcan.

Citește și despre următorul subiect: Noua lege a pensiilor a fost dezbătută de ministrul Muncii. Budăi: „Voi înainta către Banca Mondială studiul de impact”