- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Minivacanță de patru zile pentru elevi cu ocazia Micii Uniri 2023. Când se va recupera liberul din 23 ianuarie. Vor fi chemați elevii sâmbăta la școală?

17 Jan, 15:24 • Cornel Ghimeșan
Nici nu s-au întors bine la școală pentru modulul 3, că elevii au din nou patru zile libere. 24 ianuarie, când este sărbătorită Mica Unire, este zi liberă legală. Pentru că 24 ianuarie pică marți, guvernanții au decis să dea liber angajaților de la stat și pe 23 ianuarie pentru a face punte.
Minivacanță de patru zile pentru elevi cu ocazia Micii Uniri 2023. Când se va recupera liberul din 23 ianuarie. Vor fi chemați elevii sâmbăta la școală?

O nouă minivacanță de patru zile pentru elevi și profesori în ianuarie. De sâmbătă, 21 ianuarie, până marți, 24 ianuarie, inclusiv, școlile vor fi închise, iar elevii și profesorii vor fi într-o minivacanță.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic. Ce zile libere vor avea românii

 

Minivacanță de patru zile în ianuarie. Când se va recupera liberul din 23 ianuarie. Vor fi chemați elevii sâmbăta la școală?

O Hotărâre de Guvern aprobată pe 28 decembrie 2022 privind acordarea de zile libere legale, altele decât cele de sărbătoare legală pentru 2023, ziua de 23 ianuarie trebuie recuperată până în data de 28 februarie 2023.

Legislația nu este clară în ceea ce privește modul prin care se poate face recuperarea materiei pentru zilele în care se dă liber. Totuși, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ROFUIP 2022, face referire la suspendarea cursurilor și parcurgerea materiei per total, potrivit Edupedu.ro. Aici s-ar putea încadra și ziua liberă acordată de Guvern. Este vorba despre:

Art. 9 alin (6) – Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Art 11. alin (8) – În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar.

Astfel, recuperarea zilei de 23 ianuarie s-ar putea face prin modificarea orarului zilnic, la propunerea Consiliului de Administrație al școlii.

Citește și: Crește numărul zilelor libere oferite angajaților în 2023. Iată lista

 

Vacanță diferențiată în fiecare județ în februarie

Anul acesta, elevii vor lua vacanță direferențiat în februarie, și nu toți în același timp cum era în anii trecuți. Fiecare judeţ a decis independent săptămâna de vacanţă dintre modulele 3 şi 4.

Primii care vor intra în vacanță în februarie sunt elevii din Ilfov și Suceava. Școlile se închid in intervalul 6 – 10 februarie 2023.

În săptămâna 13 – 17 februarie va fi vacanță școlară în alte zece județe: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.

În cele mai multe județe, 30 la număr, vacanța mobilă din februarie 2023 va fi în a patra săptămână din februarie, respectiv 20 – 26 februarie 2023. Tot în această săptămână vor avea vacanță și elevii din București.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult