- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificări în programul de plată al chiriilor pentru refugiați! Câți bani vor primi până la finalul anului curent

25 Mar, 14:57 • Constantin Cristina
Guvernul a modificat programul prin care ajută refugiații ucraineni să plătească chiriile. Suma încasată este valabilă pentru primele patru luni, apoi dacă rămân în țară, o pot primi lunar.
Modificări în programul de plată al chiriilor pentru refugiați! Câți bani vor primi până la finalul anului curent

Guvernul României modifică modul în care va fi decontată cazarea refugiaților ucraineni care locuiesc în România în gazdă, a anunțat ziare.com.

Ce ajutoare primesc refugiații ucraineni

Refugiații ucraineni vor beneficia de un ajutor din partea Inspectoratelor Județene de Urgență, în sumă de 2.000 de lei pe lună pentru acoperirea chiriilor. Inițial, în proiect prevedea această sumă acordată pe primele patru luni, apoi dacă refugiații vor să rămână în țară, vor primi aceeași sumă lunar, până la final de an.

Citește și: Au mințit că găzduiesc refugiați ucraineni, ca să primească ajutor de la stat! Sumele decontate se ridică până la 1.800.000 de lei

Românii care găzduiesc refugiați prin programul 50/20 nu și-au primit banii pentru lunile ianuarie 2023 și februarie 2023, iar pe rețele de socializare oamenii se plâng că au costuri pe care trebuie să le achite din buzunar. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat pentru Europa Liberă că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Nu a putut preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile.

modificări la plata chiriilor pentru refugiații ucraineni
modificări la plata chiriilor pentru refugiații ucraineni

Ultima plată de aproape 160 de milioane de lei făcută de Guvern a fost în februarie 2023, pentru decembrie 2022. Refugiații care rămân pe teritoriul României mai mult de 4 luni, vor beneficia de prevederile legii 76/ 2002, privind asigurările de șomaj.

Ce spun oamenii pe rețelele sociale

„Dar nici să îi dăm afară [n.r. pe refugiați] nu putem. Sunt oameni, cu copii, cu cățel, cu purcel. Nu putem să îi lăsăm afară, dar trebuie să plătim facturile. Cum să îi lămurim [n.r. pe refugiați] că nu ne-a dat statul banii încă? Ei cred că le-am furat banii. E un circ întreg. Oamenii, pe bună dreptate, cer banii.”, se plânge Ștefanian.

„Dacă nu se mai face programul, să ne anunțe. Pentru că pe mine refugiații mă bombardează cu telefoane să le dau banii de masă. De unde să le dau? Din decontarea din decembrie plătesc facturi.”, spune Iuliana Stancu.

Cât ar trebui să plătească statul pentru gazda refugiaților

  • Pentru cazare: 50 de lei/zi de persoană, conform OUG 28/2022. Banii îi păstrează gazda.
  • Pentru masă: 20 de lei/zi de persoană, conform HG 336/2022. Banii îi primește gazda, care e obligată să îi dea refugiaților cazați.

Sumele plătite sunt neimpozabile. Datele oficiale arată că aproximativ 73.000 de ucraineni sunt cazați prin acest program.

Alte articole: Retrospectiva unui an de război. România a sprijinit peste 2.5 milioane de refugiați ucraineni. Peste 25 de acte normative la nivelul Guvernului pentru a ajutora sufletele fugite din calea morții