- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Momente istorice pe piața muncii din România! Motivul pentru care un sfert din angajați își caută de urgență joburi noi în 2023

11 Jul, 09:27 • Bumbeneci Diana
Nemulțumiți de salariile extrem de mici, un sfert din angajați își caută noi locuri de muncă. Specialiștii au anunțat motivele schimbării bruște de job.
Momente istorice pe piața muncii din România! Motivul pentru care un sfert din angajați își caută de urgență joburi noi în 2023

Joburile duc la nemulțumiri! În ultimul an, din cauza inflației și din cauze problemelor de la nivel economic, românii sunt tot mai nemulțumiți de salariul lor actual. Ultimele date arată că numărul aplicărilor este cu 23% mai mare decât în 2022. Companiile din Retail au atras cele mai multe aplicări, notează Mediafax.

Tot mai mulți români caută de urgență joburi noi

La începutul lui 2023, candidații erau precauți în aplicări și se concentrau pe stabilitatea locului de muncă, fiind influențați de semnele unei posibile recesiuni. Cu timpul însă, ritmul căutărilor de noi joburi și al aplicărilor a accelerat, depășind cu 23% numărul de aplicări din a doua jumătate a lui 2022. Astfel, în primul semestru al anului curent, fiecare candidat și-a trimis CV-ul, în medie, la 6 angajatori lunar, potrivit datelor platformei de recrutare bestjobs.

Vezi și: Jobul plătit cu un salariu de 1400 de euro pe lună. Românii care se angajează aici au abonament la clinici medicale private şi posibilitatea de a lucra remote

În ciuda incertitudinilor economice, candidații bestjobs au prins curaj și au continuat să își caute oportunități de muncă mai potrivite pentru ei, din punct de vedere al posibilităților de dezvoltare și al ofertei salariale.

2 din 3 angajați români au declarat într-un sondaj bestjobs recent că nu sunt mulțumiți de salariul actual, motiv pentru care se mobilizează pentru a-și găsi un job nou, mai bine plătit, și tocmai de aceea anunțurile cu #SalariuLaVedere atrag cele mai multe aplicări. În plus, angajatorii care oferă posibilități de dezvoltare, sub forma training-urilor interne sau a cursurilor de specializare, au avut mai mult de câștigat în acest semestru, atrăgând mai ușor candidații potriviți”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Joburi
Joburi

Aproape 20% din totalul candidaților bestjobs din primele șase luni ale acestui an au făcut parte din categoria 18-24 de ani, tineri care aplică preponderent la internship-uri sau joburi entry-level din Vânzări, Marketing și BPO.

În afară de salariu și dezvoltare profesională, candidații își doresc să obțină și flexibilitate din partea angajatorilor.

În acest sens, peste 20% din totalul aplicărilor lunare se duc către joburile remote, în timp ce oferta lor a scăzut de la 12% anul trecut, la 9% anul acesta. Cu toate acestea, 16% din totalul joburilor active pe bestjobs oferă posibilitatea de a lucra hibrid, împărțind săptămâna de lucru între biroul de acasă și cel de la sediu.

Vezi și: Cât mai câștigă un barman în vara anului 2023. Veniturile pot ajunge și la 1000 de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult