- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moșii de iarnă 2023. Ce nu ai voie să faci astăzi, pe 18 februarie, pentru a nu fi lovit de boală

18 Feb, 08:01 • Bumbeneci Diana
Pe 18 februarie sunt Moșii de Iarnă. O serie de superstiții și obiceiuri din popor arată ce nu au voie să facă românii astăzi, în ziua de dinaintea Înfricoșatei Judecăți.
Moșii de iarnă 2023. Ce nu ai voie să faci astăzi, pe 18 februarie, pentru a nu fi lovit de boală

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților sunt anul acesta chiar azi, pe 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui. În această dimineață, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice, anunță KanalD. Ziua vine cu numeroase tradiții și obiceiuri.

Ce nu este bine să faci de Moșii de Iarnă

Sărbătoarea populară a Moşilor de Iarnă precede Lăsata Secului şi este dedicată morţilor, moşilor şi strămoşilor noştri. În rândul românilor, încă de acum sute de ani, se spune că în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. Oamenii mai aduc haine, mâncare sau diverse obiecte pentru a le împărți ca să fie pomană celor dragi ce au plecat la cele veșnice.

În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, acolo unde vinul se sfințește și se pune pe mormânt. Conform tradiției din popor, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.

La Moşii de iarnă, în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți, tradiţia populară ne arată și ce nu este bine să faci pentru a nu avea ghinion sau pentru a putea să te ferești de boală. În unele zone se spune că nu e bine să lucrezi pentru că rişti să înnebuneşti sau să tremuri.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Când pică sărbătoarea și ce trebuie să faci pentru sufletele celor morți

Moșii de iarnă 2023.
Moșii de iarnă 2023.

Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos”, explică părintele Ramon Eugen Ilie, din Călărași.

În unele zone se mai spune că în această perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Mosi, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la Cer. Tot de Moşi, gospodinele din anumite regiuni știu că nu au voie să dea cu mătura, ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.

Te mai poate interesa: Câte minivacanțe în plus de la Guvern au românii în 2023. Lista completă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult