- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mugur Isărescu a predat lecții de educație financiară elevilor de clasa a opta. „Este mai greu să vorbeşti unor tineri despre istoria banilor decât să faci un doctorat pe această temă”

18 Oct, 23:11 • Gabriela Andreescu
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a vorbit marți, 18 octombrie, elevilor din clasa a opta de la o şcoală din Bucureşti despre istoria banilor şi a băncilor. Isărescu a concluzionat că procesul explicării unor astfel de subiecte elevilor este mai dificil decât scrierea unei teze de doctorat pe această temă
Mugur Isărescu a predat lecții de educație financiară elevilor de clasa a opta. „Este mai greu să vorbeşti unor tineri despre istoria banilor decât să faci un doctorat pe această temă”

Prezent în cadrul conferinței cu tema „Educaţia financiară şi sistemul bancar”, organizată de Banca Naţională a României şi Bancherul.ro, Mugur Isărescu a vorbit despre importanța promovării educației financiare în România, dar și despre dificultățile înregistrate în cadrul acestui proces.

Guvernatorul Bancii Centrale a spus că oficialii BNR se implică activ în proiecte de educație financiară.

„Ne aflăm din nou împreună pentru a dezbate un subiect important în această perioadă complicată, educaţia în general şi educaţia financiară în special. La Banca Naţională nu ne limităm la dezbateri pe acest subiect. Suntem, de fapt, participanţi activi în procesul de educaţie financiară,”a spus Isărescu

Mugur Isărescu a vorbit despre faptul că Banca Centrală deruleaza programe de educație financiară la nivel național, prin cele 18 agenții și sucursale. Guvernatorul BNR a împărtășit audienței impresiile sale după o întâlnire cu elevi din ciclul gimnazial.

„În imaginile din spatele meu, pe televizoarele pe care le urmăriţi, vedeţi aspecte de astăzi din cele 18 agenţii şi sucursale din ţară ale Băncii Naţionale a României, în care au loc întâlniri cu elevi. O zi pe care am dedicat-o noi educaţiei financiare. Trebuie să vă spun că, la rândul meu, în această dimineaţă am susţinut o scurtă lecţie despre istoria banilor şi băncilor în faţa a 80 de elevi din clasa a opta şcoală din Bucureşti. Şi să ştiţi că e mai greu să vorbeşti despre istoria banilor unor tineri decât să-ţi faci chiar teza de doctorat pe această temă,” a spus Isărescu

Mugur Isărescu a predat lecții de educație financiară elevilor de clasa a opta
Mugur Isărescu a predat lecții de educație financiară elevilor de clasa a opta

Șeful Băncii Centrale a făcut un scurt bilanț al celor 30 de ani în care instituția bancară centrală a României a desfășurat programe de educație financiară pe tot teritoriul țării.

„La Banca Naţională facem educaţie financiară, cum de altfel ne obligă legea, de mai bine de 30 de ani, adică de când a început reforma bancară în România. În fiecare an, odată cu dezvoltarea sistemului financiar şi emanciparea societăţii româneşti, pe noul drum spre economie descentralizată de piaţă, am adus elemente noi şi am răspuns la provocări diferite”, a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Mugur Isărescu amintit și partenerii BNR în derularea proiectelor de educație financiară. Guvernatorul BNR a spus că instituţia a încheiat protocoale de colaborare cu Academia Română, cu Ministerul Educaţiei, cu Academia de Studii Economice, cu numeroase universităţi din ţară. Nu în ultimul rând, a fost înfiinţată în cadrul instituţiei Direcţia muzeu şi educaţie financiară, tocmai pentru a da importanţa cuvenită a acestui efort şi proces.

Reţeaua teritorială a BNR, formată din 13 agenţii şi 5 sucursale regionale dispune de spaţii amenajate pentru organizarea de astfel de acţiuni specifice.

Guvernatorul a enumerat câţiva paşi realizaţi în acest proces, precum realizarea Institutului Bancar Român, dar şi organizarea de conferinţe de presă, colegii financiar-bancare, seminare şi conferinţe tematice.

Citește și: Mugur Isărescu: 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie. Nu am avut altă soluţie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Oficialul BNR a menţionat că anul trecut 80.000 de elevi şi studenţi au interacţionat, fizic sau online, cu echipele de educaţie financiară din BNR. Peste 600 de unităţi de învăţământ au fost implicate în activităţile Băncii Naţionale de educaţie financiară, atât în mediul urban, cât şi în cele rurale. Proiectul internaţional Global Money Week a reunit într-un maraton de o săptămână 15.800 de elevi, din 194 de unităţi de învăţământ şi 650 de clase din ciclurile primar, gimnazial şi liceal.

Mugur Isărescu a punctat că, într-o societate în permanentă schimbare, instituțiile statului au făcut eforturi de a se adapta. În ceea ce privește educația financiară, oficialul BNR a prezentat legislația în acest domeniu

„Parlamentul României a adoptat legea 83 din 2022 pentru a institui ziua de 11 aprilie ca zi a Educaţiei Financiare. Publicată în Monitorul Oficial numărul 362 din 12 aprilie 2022 legea exprimă clar atât obiectivele, cât şi constrângerile pe care Parlamentul României le-a identificat”, a spus Isărescu.

El a precizat că în motivaţia legii se spune că incluziunea financiară are un rol foarte important în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, iar pentru aceasta este nevoie atât de programe de educaţie financiară, cât şi de programe de facilitare a accesului la produse şi servicii financiare.

Deşi România a înregistrat progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor financiare, ţara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul de educaţie financiară şi accesul la unele categorii de servicii şi produse financiare.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult