- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Muncă multă și bani puțini în România! Salariile pe care le câștigă un medic, un asistent medical sau un profesor în 2024, comparativ cu alte țări

15 Mar, 08:28 • Fundeanu Madalina
Românii au salarii mai mici decât străinii, deși costurile sunt aproape egale cu cele din alte țări europene. Iată cât câștigă un medic, un asistent medical sau un profesor în 2024, comparativ cu alte țări.
Muncă multă și bani puțini în România! Salariile pe care le câștigă un medic, un asistent medical sau un profesor în 2024, comparativ cu alte țări

Românii muncesc în multe domenii de activitate, mai multe decât străinii, dar au salarii mai mici decât ei. Asta în condițiile în care costul vieții de la noi este comparabil cu cel din statele europene, relatează cei de la Antena 3 CNN.

Românii au salarii mai mici decât străinii, chiar dacă lucrează în mai multe domenii de activitate

O analiză a veniturilor și cheltuielilor demonstrează clar ce își permite un inginer din Occident. Din salariul lunar este cu mult peste ce poate din punct de vedere financiar un român.

România se situează pe ultimele locuri în topurile europene pe tema salariilor câștigate de mai multe categorii de specialiști.

Un medic din România câștigă aproximativ 24.000 de euro brut pe an. De șase ori mai puțin decât un medic din Germania și la jumătate față de Portugalia. În Letonia sau Polonia câștigurile sunt asemănătoare cu cele ale medicilor români.

Te-ar mai putea interesa și: Marius Budăi confirmă ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la alimente. „E o veste bună pentru toți românii”

salarii
salarii

Și în privința asistenților medicali există diferențe semnificative. Salariile asistenților medicali din România sunt de 11.760 de euro brut pe an, în timp ce în Germania se câștigă 46.829 de euro pe an.

Profesorii din România câștigă de aproximativ patru ori mai puțin decât dascălii din Germania.

Topul este condus de Finlanda, acolo unde câștigul brut este de 42.340 de euro pe an, în vreme ce în România este de 14.700 de euro, brut pe an.

„Diferențele apar prin prisma acestei decizii la nivel guvernamental despre cât de important este să plătești sau să aloci resursele mai mici sau mai mari, mai puține sau mai multe pentru un anumit sector.

În România, din lipsă de resurse, dar și din alte motive, sectoarele cheie sunt subfinanțate”, a spus profesorul de economie, Cristian Păun.

Pe lângă salariu, există și alte motive pentru care românii aleg să lucreze în străinătate.

„Motivul principal este acela legat de clipul de muncă pe care îl pot face în alte țări și condițiile în care se desfășoară acea activitate”, a spus specialistul HR, Oana Botolan.

Câștigăm mai puțini bani, dar plătim ca în alte state. În România prețurile sunt aproape egale cu cele din alte state europene.

Vezi și: Bonus colosal pentru copiii de grădiniță. Cine sunt românii care pot încasa peste 3.000 de euro de la stat