- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Născuți pentru sărăcie! Românii, de 11 ori mai săraci decât media europeană. Date oficiale

30 Jan, 21:01 • Bumbeneci Diana
Românii se află la un nivel de sărăcie de 11 ori mai mic decât media europeană. „Averea" pe cap de locuitor se apropie cu greu de valoarea unei mașini second-hand.
Născuți pentru sărăcie! Românii, de 11 ori mai săraci decât media europeană. Date oficiale

România înregistrează o avere financiară medie pe cap de locuitor care se situează la o distanță semnificativă față de media europeană. Chiar și Bulgaria are o performanță mai bună în acest domeniu. Această informație a fost comunicată de un reprezentant al unei bănci private de pe piața românească.

Născuți în sărăcie

Astfel, averea medie pe cap de român este de 5.823 euro, în timp ce media europeană este de 65.209 euro, conform declarației lui Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management România, marți.

„Se observă o discrepanță foarte mare între averea acumulată la nivel european și cea acumulată în România. Din punctul meu de vedere, această discrepanță este mult mai mare decât cea dintre salariile obținute în prezent în România și cele obținute în alte țări ale lumii„, a subliniat Popovici.

El a indicat că datele provin de la European Financial Management Association (EFMA) și se referă la anul 2022.

Directorul OTP a clarificat că averea financiară include sumele plasate în depozite bancare, fonduri de investiții, fonduri de pensii și asigurări de viață cu capitalizare.

Ai mai putea citi și: O bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic: 1 milion de carduri pot fi reciclate anual

Copii în sărăcie
Copii în sărăcie

Bulgarii au o avere medie pe cap de locuitor mai mare decât românii, iar averea unui german este de 14 ori mai mare decât cea a unui român.

Popovici a adăugat că, în afară de averea financiară, există și averea din domeniul imobiliar, reprezentată de investiții în imobile și terenuri.

Conform sursei citate, averea medie financiară în alte țări din regiune este semnificativ mai ridicată decât în România. Astfel, în Bulgaria, acest indicator ajunge la 7.778 de euro, în Polonia la 11.249 de euro, iar în Ungaria la 12.058 euro.

În Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană în urma Brexit-ului, averea medie pe cap de locuitor este de 112.318 euro, iar în Germania, principala economie a continentului, ajunge la 83.903 euro.

Conform datelor prezentate de reprezentantul băncii private, depozitele bancare reprezintă în medie 68% din avere, în timp ce fondurile de pensii contribuie cu 18,5%.

Fondurile de investiții reprezintă doar 3,73% din totalul averii medii pe cap de locuitor în România, în timp ce media europeană se situează la 10%.

Vezi și: Ajutor de înmormântare 2024. Începând cu luna ianuarie se oferă alte sume de bani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult