- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

NATO 2022 Bucureşti: Jens Stoltenberg: „Este esenţială continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, în special printr-o apărare aeriană suplimentară”

30 Nov, 18:02 • Gabriela Andreescu
Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a spus şeful secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul summit-ului NATO 2022 București.
NATO 2022 Bucureşti: Jens Stoltenberg: Este esenţială continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, în special printr-o apărare aeriană suplimentară

Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete şi drone continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică din Ucraina, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că, în cazul în care Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, nu se va mai putea vorbi de aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

„Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele şi dronele ruseşti continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura din Ucraina. Asta produce o suferinţă umană enormă, în contextul venirii iernii”, a spus el într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor de externe din cadrul Alianţei, citat de Agerpres.

„Miniştrii de externe din NATO au transmis clar că este esenţială continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, în special printr-o apărare aeriană suplimentară”, a mai afirmat Stoltenberg, adăugând că salută „noile angajamente făcute de Aliaţi”.

Şeful NATO a precizat de asemenea că Aliaţii au anunţat contribuţii semnificative la Pachetul NATO de Asistenţă Comprehensivă, oferind Ucrainei ajutor neletal, inclusiv combustibil şi generatoare.

Întrebat când ar putea adera Ucraina la NATO, Stoltenberg a subliniat că „cea mai urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina va triumfa ca naţiune suverană, democrată şi independentă în Europa”.

„Pentru a face asta, trebuie să mobilizăm un sprijin militar, economic, financiar şi umanitar constant şi cât mai mare, iar asta este exact ceea ce facem acum”, a precizat oficialul NATO.

„Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, atunci chestiunea aderării nu va mai fi deloc în discuţie, pentru că Ucraina nu ar mai fi o ţară candidată”, a spus şeful NATO.

Stoltenberg a insistat că o precondiţie pentru ca aderarea Ucrainei să fie luată în discuţie este ca această ţară „să triumfe”.

O serie de oficiali au participat în cadrul reuniunii NATO București 2022
O serie de oficiali au participat în cadrul reuniunii NATO București 2022

Oficialul NATO a subliniat totuşi că există multe opţiuni între „nimic şi apartenenţa totală, ceea ce înseamnă că trebuie să dezvoltăm cu Ucraina un parteneriat cât mai strâns, atât politic, cât şi practic”.

„Asta îi va întări instituţiile şi o va ajuta să treacă de la standardele din epoca sovietică privind echipamentele la standardele NATO privind echipamentele. Acest lucru este bun pentru Ucraina, pentru că îi va creşte interoperabilitatea şi o va ajuta să se apropie de aderare”, a spus şeful NATO.

„Este important acum să o luăm pas cu pas, iar cel mai important pas este să ne asigurăm că Ucraina triumfă”,a insistat el.

Citește și: Bulgarii nu mai au bani să le plătească mâncarea refugiaților ucraineni, așa că îi dau afară din hoteluri

În altă ordine de idei, el a afirmat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată. „Aderarea lor le va face mai sigure, iar Alianţa noastră ar fi mai puternică. Zona euroatlantică ar fi de asemenea mai sigură. Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţei”, a declarat Stoltenberg.

El a subliniat că miniştrii de externe din cadrul NATO au discutat de asemenea cu omologii lor din Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, parteneri ai Alianţei invitaţi să participe la reuniunea de la Bucureşti, despre „îngrijorările noastre comune privind securitatea” şi despre „mijloacele pentru a ne întări cooperarea”.

„Aliaţii au convenit să accelereze sprijinul corespunzător, inclusiv pentru dezvoltarea de capacităţi, reforme şi instruire pentru a-şi îmbunătăţi instituţiile de securitate şi de apărare”, a explicat şeful Alianţei.

În privinţa Chinei, Stoltenberg a spus că Aliaţii au discutat miercuri despre „provocările pe termen lung pe care le reprezintă China la adresa intereselor, valorilor şi securităţii noastre” şi „despre cum trebuie să continuăm să ne consolidăm rezilienţa”.

„NATO este o Alianţă a Europei şi a Americii de Nord. Însă provocările cu care ne confruntăm sunt globale şi trebuie să le abordăm împreună în cadrul NATO”, a adăugat el.

NATO nu vede Beijingul ca pe un adversar şi va discuta cu acesta atunci când este în interesul Alianţei, „inclusiv pentru a transmite poziţia noastră unită în privinţa războiului ilegal al Rusiei din Ucraina”, a subliniat el.

Şeful NATO a precizat că miniştrii de externe au discutat despre „evoluţiile militare ambiţioase ale Chinei, despre progresele sale tehnologice şi despre tot mai numeroasele sale activităţi hibride şi cibernetice”.

Citește și: Rușii au găsit o modalitate să fenteze sancțiunile occidentale ca să-și cumpere haine Zara și pantofi Nike

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult