- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ne luăm la revedere de la centralele pe gaz. Uniunea Europeană a stabilit data de la care acestea vor fi înlocuite cu pompe de căldură

26 Sep, 11:49 • Bocioacă Bianca
Uniunea Europenă va interzice centralele pe gaz. Noua directivă reformată privind eficiența energetică 2023/1791 a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE.
Ne luăm la revedere de la centralele pe gaz. Uniunea Europeană a stabilit data de la care acestea vor fi înlocuite cu pompe de căldură

Ne putem lua deja adio de la centralele pe gaz. Nici cele mai eficiente nu vor fi salvate de noua directivă reformată privind eficiența energetică 2023/1791 publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cei ce vor să obțină certificate energetice pentru casă vor fi nevoiți să își instaleze pompe de căldură. Noua directivă care a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste exact 20 de zile, potrivit ziarulromanesc.de.

Citește și: Românii vor folosi în continuare centralele pe gaze în apartamentele noi. Guvernul a amânat interzicerea

Uniunea Europeană interzice centralele pe gaz

Țările vor avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 20230 pentru întreaga UE este ca prin această lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Pentru fiecare stat, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030.

Citește și: Germania și Norvegia vor construi centrale electrice pe bază de hidrogen pentru a elimina dependența de gazul rusesc și a scăpa de criza energetică

Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând din ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare. Astfel, este cazul ca centralele pe gaz să fie înlocuite cu unele mult mai performante. Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale, dar vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de eenrgie până la 31 decembrie 2030.

„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice, citează sursa menționată mai sus.

Pompele de căldură folosesc același sistem ca și aerul condiționat. Se produce o extragere a căldurii din aerul exterior prin schimb termic. Momentan, prețul pompelor de căldură este destul de piperat. În prezent piața este dominată de centralele pe gaz și motorină.