- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania și Norvegia vor construi centrale electrice pe bază de hidrogen pentru a elimina dependența de gazul rusesc și a scăpa de criza energetică

07 Jan, 19:56 • Gabriela Andreescu
Criza energetică actuală a determinat două țări europene să implementeze rapid surse alternative de energie. Dornice să scape de dependența de gazele rusești, Germania și Norvegia au bătut palma pentru un proiect îndrăzneț: construcția de centrale electrice pe bază de hidrogen
Germania și Norvegia vor construi centrale electrice pe bază de hidrogen pentru a elimina dependența de gazul rusesc și a scăpa de criza energetică

Equinor, grupul norvegian de petrol și gaze controlat de stat, și RWE, compania germană de utilități, au semnat joi un acord pentru construirea mai multor centrale electrice pe gaz pentru utilizarea hidrogenului.

Centralele electrice pe bază de hidrogen, soluția găsită de Germania și Norvegia pentru a ieși din criza energetică

Germania a făcut un nou pas major în direcția găsirii unui înlocuitor pe termen lung, mai ecologic și mai eficient pentru gazul rusesc. Centralele vor funcționa mai întâi cu gaz, apoi cu hidrogen produs din gaz cu captarea și stocarea carbonului și, în cele din urmă, cu hidrogen produs cu ajutorul energiei regenerabile.

Citește și: Milioane de români au pierdut bani la pensie anul trecut. Fondurile de pensii private au scăzut în 2022 cu 3%, în comparație cu anul precedent

În același timp, guvernele norvegian și german au declarat că își vor aprofunda cooperarea în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește hidrogenul, captarea și stocarea carbonului, tehnologia bateriilor și energia eoliană offshore, scrie economedia.

Germania și Norvegia vor construi centrale electrice pe bază de hidrogen
Germania și Norvegia vor construi centrale electrice pe bază de hidrogen

„Criza energetică a evidențiat importanța Norvegiei ca furnizor fiabil de gaz pentru Europa, dar a subliniat și necesitatea de a accelera tranziția către energia regenerabilă”, a declarat Jonas Gahr Store, prim-ministrul Norvegiei.

Acordul prevede construirea de centrale electrice pe bază de gaz în Germania, ca parte a procesului de renunțare la cărbune, înființarea unei producții de hidrogen cu emisii reduse de dioxid de carbon în Norvegia, exporturi de hidrogen printr-o potențială conductă între cele două țări și dezvoltarea în comun a unor parcuri eoliene offshore.

De la invazia Moscovei în Ucraina de anul trecut, Norvegia a înlocuit Rusia în calitate de cel mai mare furnizor de gaze pentru UE.

Acordul – care nu este încă obligatoriu din punct de vedere juridic – face parte din eforturile Germaniei de a elimina treptat toate centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și decarboniza sectorul energetic. Berlinul s-a îndepărtat dramatic de Rusia ca sursă de energie de la invazia sa în Ucraina și trebuie să găsească furnizori alternativi siguri.

Citește și: Creșterile de prețuri vor continua și în 2023, avertizează un profesor de economie! „Doamne ferește să avem o secetă”

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult