- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă, despre Canalul Bâstroe: „Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat”. Premierul a confirmat că România susține în continuare Ucraina

24 Feb, 22:12 • Lupu Alexandra
Nicolae Ciucă a dat declarații importante despre Canalul Bâstroe! Premierul a menționat că a fost semnalată Comisia Europeană.
Nicolae Ciucă, despre Canalul Bâstroe: „Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat”. Premierul a confirmat că România susține în continuare Ucraina

Nicolae Ciucă a declarat că există mai multe informații care atestă că pe Canalul Bâstroe s-a dragat mai mult decât era prevăzut în documentul agreat de România și Ucraina, spune news.ro. Premierul susține că datele arată că s-a săpat mai mult de 2.5 metri adâncime, tocmai din acest motiv, Comisia Europeană a fost semnalată. Ciucă a menționat în discurs că aceste aspecte pot fi rezolvate.

Nicolae Ciucă a vorbit despre Canalul Bâstroe

Ultimele informații despre Canalul Bâstroe arată că acesta a fost dragat mai mult decât era prevăzut în documentul dintre România și Ucraina. Mai exact, s-a săpat mai mult de 2.5 metri adâncime. Cu toate acestea, Ciucă a menționat că situația poate fi rezolvată în forurile internaționale. Comisia Europeană a fost semnalată.

Premierul a confirmat că le-a solicitat ministerelor de linie să furnizeze toate informațiile despre acest caz. Ciucă susține că subiectul este unul sensibil și că trebuie rezolvat, în așa fel încât să fie respectat întregul cadru legal, național și internațional. Acesta a menționat că în următoarea perioadă vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale, în așa fel încât să fie identificate soluțiile necesare.

Citește și: Canalul Bâstroe rămâne un subiect de discuție. MAE: partea română a reiterat „solicitarea stopării imediate a tuturor lucrărilor de dragaj”

„Am solicitat ministerelor de linie, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Mediului, să furnizeze toate datele şi informaţiile legate de acest subiect, pentru că este un subiect sensibil şi el trebuie rezolvat.

Rezolvarea este una care trebuie să aibă la bază întreg cadrul legal, naţional şi internaţional şi chestiunile acestea au fost demarate atât pe cale diplomatică, prin Ministerul Afacerilor Externe, contacte directe între ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul afacerilor Externe din Ucraina, domnul Kuleba, s-au întâlnit sâmbăta trecută în cadrul conferinţei de la Munchen. După aceea a fost schimbul de note verbale între Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti.

De cealaltă parte sunt elementele de legătură între Ministerul Transporturilor din România şi Ministerul Transporturilor din Ucraina, similar şi la nivelul Ministerul Mediului. Chiar am discutat cu fiecare dintre cei doi miniştri. Am autorizat ca, în perioada imediat următoare, să aibă loc întâlniri bilaterale ca să avem deschis şi onest pe masă toate datele şi informaţiile şi de-o parte şi de cealaltă şi să identificăm soluţiile în plan bilateral”, declară Ciucă.

Canalul Bâstroe
Canalul Bâstroe

Prim-ministrul a confirmat că a fost semnalată Comisia Europeană. Ciucă susține că această măsură a fost luată întocmai pentru a afla ce s-a întâmplat, având în vedere că vorbim despre un patrimoniu mondial. Cu toate acestea, pentru a clarifica situația, Ciucă așteaptă un răspuns de la instituțiile menționate anterior.

„A fost semnalată şi Comisia Europeană, astfel încât, împreună, să putem să identificăm şi ceea ce s-a întâmplat şi măsurile ce trebuie luate astfel încât să protejăm Delta Dunării. Ştim cu toţii că este un patrimoniu natural, nu doar al României, ci este un patrimoniu mondial. Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat şi anume 3,5 metri adâncime. Cu toţii am agreat acest lucru.

De asemenea, ţinând cont de nevoia de export a grânelor din Ucraina s-a cerut un acord pentru a putea să se dragheze în zona portului Ismail, ceea ce s-a şi aprobat şi, desigur, aceste nave de dragare, în obişnuinţa prezenţei lor pe Canalul Bâstroe şi pe Braţul Chilia, de regulă execută lucrări de întreţinere. Acum, pentru a putea să clarificăm este nevoie de datele oficiale de la fiecare dintre instituţiile despre care am vorbit. Am putut să vedem că există evidenţe clare că adâncimea este mai mare de 3,5 metri, ceea ce trebuie clarificat”, declară Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a menționat că situația va fi rezolvată de forurile internaționale. Acesta a făcut apel la politicieni să nu mai ofere caracter politic acestui subiect, având în vedere că statul român va susține în continuare Ucraina.

„Nu cred că este firesc ca un astfel de subiect să fie preluat şi speculat politic şi în continuare există această asumare şi acest angajament pentru a  acorda sprijinul necesar Ucrainei, poporului ucrainean. E clar că trebuie să protejăm acest patrimoniu natural al României şi al lumii”, completează Ciucă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ministerul de Externe dă de pământ cu autoritățile ucrainene, din cauza lucrărilor de Dragare pe Chilia și Bâstroe