- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Canalul Bâstroe rămâne un subiect de discuție. MAE: partea română a reiterat „solicitarea stopării imediate a tuturor lucrărilor de dragaj”

20 Feb, 19:58 • Stefan Simion
Discuțiile despre Canalul Bâstroe dintre România și Ucraina nu sunt nici măcar aproape de final! Partea română cere în regim de urgență acces pentru verificările de teren.
Canalul Bâstroe rămâne un subiect de discuție. MAE: partea română a reiterat „solicitarea stopării imediate a tuturor lucrărilor de dragaj”

Noi discuții în cazul Canalului Bâstroe! Partea română a solicitat accesul în apele ucrainene ale brațului Chilia pentru navele hidrografice ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos, pentru verificări de teren, citează ziare.com.

Canalul Bâstroe rămâne un subiect de discuție

În data de 20 februarie, ambasadorul Ucrainei a mers la Ministerul Afacerilor Externe. În urma întâlnirii, MAE a menționat în cadrul unui comunicat de presă că România a solicitat acordul celeilalte părți pentru accesul navelor hidrografice la brațul Chilia, mai exact, în apele ucrainene.

Reprezentanții au menționat că solicitarea a fost făcută în regim de urgență, pentru verificările de teren. În cadrul discuției, partea română nu a ezitat să ceară clarificări cu privire la declarațiile emise până la ora actuală. Inițial, ucrainenii spuneau că vor fi efectuate doar lucrări de întreținere, iar la scurt timp după, Ministerul Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii a confirmat că adâncimea de navigație a ajuns la 6.5m, de la 3.9m.

„Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a fost invitat, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, luni, 20 februarie 2023, la sediul MAE pentru o discuție cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.

În cadrul discuției, partea română a solicitat părții ucrainene să clarifice cât mai curând diferența de poziționare a Ucrainei între precizările de presă emise în cursul zilei de sâmbătă, 18 februarie, conform cărora partea ucraineană nu efectuează decât lucrări de întreținere pe canalul navigabil al Dunării, și respectiv informațiile publicate la data de 17 februarie, de către Ministerul Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei, conform cărora pe canalul Bîstroe adâncimile de navigație au ajuns la 6,5 m (de la 3,9 m cât ar fi fost la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei)”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Citește și: România închide porțile Ucrainei pe subiectul „Bâstroe”. Tanczos Barna: „Nici legislația națională a României, nici legislația ucraineană nu permit desfășurarea unor lucrări”

Reprezentanții au confirmat că au solicitat stoparea imediată a lucrărilor de dragaj, dacă nu este îndeplinit scopul exclusivist, de întreținere a căii de navigație. Partea română le-a transmis ucrainenilor că orice proiect ar trebui să fie pus în așteptare, până în momentul în care primesc aprobare din partea responsabililor.

Canalul Bâstroe
Canalul Bâstroe

„Partea română a reiterat solicitarea stopării imediate a tuturor lucrărilor de dragaj în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație. Partea română a evidențiat în cadrul discuției faptul că nu există acordul cu privire la desfășurarea unor astfel de activități, în condițiile în care sunt în curs procedurile de evaluare a impactului de mediu al proiectelor de navigație ale părții ucrainene.

MAE a reamintit că, în demersul scris efectuat la 16 februarie, pe cale diplomatică, pe lângă partea ucraineană, a solicitat ca, în cazul în care partea ucraineană efectuează lucrări de dragare de adâncire (care depășesc caracterul de lucrări de mentenanță/întreținere), acestea să înceteze.Astfel, MAE a pus în vedere părții ucrainene necesitatea de a se abține de la orice acțiune menită a adânci calea de navigație în absența unui dialog cu România și a consimțământului expres al României în acest scop”, conform comunicatului transmis de MAE.

În comunicat s-a transmis faptul că partea română a solicitat acces în regim de urgență al navelor hidrografice ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos, în apele ucrainene de la brațul Chilia. Sedimentarea de debite și măsurătorile de batimetrie sunt principalele activități pe care responsabilii vor să le îndeplinească.

„Totodată, în cadrul întâlnirii, partea română a solicitat, în regim de urgență, acordul părții ucrainene pentru accesul navelor hidrografice române ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos în apele ucrainene ale brațului Chilia în vederea efectuării de măsurători de batimetrie, sedimentare și de debite pe întreaga albie a brațului Chilia, care formează frontiera dintre România și Ucraina, pentru a identifica modificările morfologice care au survenit pe brațul Chilia începând cu anul 2005.

MAE a arătat în cadrul întâlnirii că un astfel de acord al părții ucrainene va contribui la clarificarea aspectelor anterior menționate, precum și la asigurarea deplină a încrederii între cele două părți – ca parteneri și state vecine apropiate, care împărtășesc aceleași valori.MAE reiterează, în acest context, faptul că verificarea pe teren a informațiilor tehnice specifice nu se află în competențele MAE, care nu are structuri teritoriale și nici specializare în materie. Ministerul Afacerilor Externe consideră că este absolut necesar ca aceste chestiuni să fie lămurite cât mai rapid și sigur de către autoritățile române competente”, anunță MAE.

Vezi și: Lovitură dură pentru Ucraina! România nu le permite autorităților să demareze lucrările propuse

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Cât costă un kilogram de slănină de porc înainte de Crăciun 2024. Beneficiile somonului românesc
Cât costă un kilogram de slănină de porc înainte de Crăciun 2024. Beneficiile somonului românesc
Categoria de români care primește de la stat cel puțin 1.500 de euro. Banii intră pe card chiar de azi
Categoria de români care primește de la stat cel puțin 1.500 de euro. Banii intră pe card chiar de ...
De la 1 ianuarie, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se ascunde în spatele noilor reglementări
De la 1 ianuarie, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se ascunde în ...
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
SRI găsește legăturile Georgescu – Rusia. Independentul care a vrut să fie președintele României, ajutat de o firmă sud-africană căreia i-au fost descoperite comentarii în limba rusă în codul sursă al site-ului
SRI găsește legăturile Georgescu – Rusia. Independentul care a vrut să fie președintele României, ...
Doliu în lumea gimnasticii din România.  Marele campion Dan Grecu a murit. ”Stăpânul inelelor” avea 74 de ani
Doliu în lumea gimnasticii din România. Marele campion Dan Grecu a murit. ”Stăpânul inelelor” ...
Cât a ajuns să coste o ciorbă la restaurantul lui Dani Oțil. Magicianul Robert Tudor a fost în inspecție
Cât a ajuns să coste o ciorbă la restaurantul lui Dani Oțil. Magicianul Robert Tudor a fost în inspecție
Rețeta cu care Gina Pistol l-a cucerit pe Smiley. Artistul este înnebunit: „Îi place atât de mult încât ar mânca în fiecare zi”
Rețeta cu care Gina Pistol l-a cucerit pe Smiley. Artistul este înnebunit: „Îi place atât de ...
Singurul spital privat de oftalmopediatrie din România a înregistrat o cifră de afaceri de circa 5 milioane de euro în 2024, în creștere cu 10% față de anul trecut
Singurul spital privat de oftalmopediatrie din România a înregistrat o cifră de afaceri de circa 5 ...
Cornel Ilie, mesaj sfâșietor după moartea toboșarului de la Vunk: ”Te iubesc, Nicușor. Mă suni tu înapoi când poți”
Cornel Ilie, mesaj sfâșietor după moartea toboșarului de la Vunk: ”Te iubesc, Nicușor. Mă suni ...
Un europarlamentar român, în topul celor cu cele mai mari salarii din Parlamentul European
Un europarlamentar român, în topul celor cu cele mai mari salarii din Parlamentul European
Cum a reușit Emilia Ghinescu să slăbească 10 kilograme: „Nu există nu pot, nu știu, nu am timp”
Cum a reușit Emilia Ghinescu să slăbească 10 kilograme: „Nu există nu pot, nu știu, nu am ...
Se fac angajări pe bandă rulantă într-un domeniu cu salarii uimitoare. Peste 11.000 de lei pe lună fără studii superioare
Se fac angajări pe bandă rulantă într-un domeniu cu salarii uimitoare. Peste 11.000 de lei pe lună ...
Alimentul de post care trebuie evitat în 2024. Mihaela Bilic avertizează că distruge organismul: ”Trebuie obligatoriu să renunțăm la așa ceva”
Alimentul de post care trebuie evitat în 2024. Mihaela Bilic avertizează că distruge organismul: ”Trebuie ...
Rețetă de tocăniță turcească de post. Aromele orientale îți vor purta papilele gustative într-un carusel gastronomic
Rețetă de tocăniță turcească de post. Aromele orientale îți vor purta papilele gustative într-un ...
Taxe noi pentru românii care au bani în bancă. Cât vor plăti la stat cei care nu își țin economiile la saltea. Se aplică din 1 ianuarie 2025
Taxe noi pentru românii care au bani în bancă. Cât vor plăti la stat cei care nu își țin economiile ...
Călin Donca, mesaj disperat de susținere pentru Călin Georgescu: ”Vă văd un om doborât, puțin obosit și speriat de ceea ce urmează. Sper că nu ați dat mai mult de 5% din ceea ce aveți de oferit”
Călin Donca, mesaj disperat de susținere pentru Călin Georgescu: ”Vă văd un om doborât, puțin ...
Criză energetică în Republica Moldova. Stare de urgență. Sebastian Burduja: Avem resursele necesare pentru a o sprijinim
Criză energetică în Republica Moldova. Stare de urgență. Sebastian Burduja: Avem resursele necesare ...