- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă recunoaște: „România este o țară cu risc seismic”. Ce decizii se vor lua în regim de urgență

01 Mar, 21:02 • Bumbeneci Diana
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat astăzi noi detalii legate de situația seismică din România. Riscul producerii cutremurelor de intensitate medie a crescut foarte mult în ultimele zile, iar în luna februarie au avut loc aproape 1000 de cutremure.
Nicolae Ciucă recunoaște: „România este o țară cu risc seismic”. Ce decizii se vor lua în regim de urgență

Nicolae Ciucă confirmă din nou că România este o ţară cu risc seismic. Premierul susține că autoritățile trebuie să ia decizii urgente pentru instrumentalizarea procedurii prin care companiile să poată să fie certificate pe domenii. De altfel, este nevoie de reglementarea responsabilității atunci când vine vorba despre structura de rezistență, mai susține oficialul.

România devine o țară cu risc seismic tot mai mare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că România este o ţară cu risc seismic şi va trebui să „instrumentalizăm acea procedură prin care companiile să poată să fie certificate pe domenii, în construcţii şi să reglementăm partea de responsabilitate faţă de structura de rezistenţă în timp a celor care sunt implicaţi în realizarea acestor construcţii”.

Tot pe acest subiect: Banca Mondială dă alerta! România este una dintre cele mai expuse țări în fața unui cutremur istoric. „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populație se află în zone cu un risc seismic ridicat”

Premierul a solicitat, în regim de urgență, monitorizarea şi coordonarea transpunerii în practică a tuturor acestor decizii care se iau la nivelul Guvernului, şi să existe o cooperare cu autorităţile locale astfel încât ”să înţeleagă toată lumea că aici nu discutăm despre a duce responsabilitatea de la nivel central la nivel local şi invers, ci este o responsabilitate comună pentru tot ceea ce înseamnă o infrastructură consolidată şi asigurată pentru risc seismic”.

Nicolae Ciucă, despre riscul seismic din România
Nicolae Ciucă, despre riscul seismic din România

„România este o ţară cu risc seismic, am avut discuţii şi cu specialişti în domeniu, ca atare cred că foarte curând (..) va trebui să instrumentalizăm acea procedură prin care companiile să poată să fie certificate pe domenii de specialitate în construcţii şi de asemenea să reglementăm partea de responsabilitate faţă de structura de rezistenţă în timp a celor care sunt implicaţi în realizarea acestor construcţii”, a spus premierul.

Amintim că în decurs de o săptămână, în județul Gorj au avut loc peste 900 replici ale cutremurului de pe 13 februarie. Cele mai multe au avut însă magnitudini foarte mici, dar frecvența acestora se menține medie.

„La Gorj, vă rog să continuăm să monitorizăm modul în care se folosesc fondurile, pentru că am alocat de la fondul de rezervă bani, continuăm să alocăm bani pentru că au mai fost identificate clădiri publice care necesită să fie reparate. Toate aceste sume vor trebui cheltuite aşa cum se cuvine, astfel încât să avem garanţia că nu repetăm greşelile din trecut”, a mai cerut şeful Executivului în şedinţă.

Vezi și: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult