- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi achiziții militare în România. Statul român cumpără vehicule amfibii de asalt. SUA a aprobat contractul de peste 100 milioane de dolari

28 Jul, 21:15 • Lupu Alexandra
România face încă o achiziție militară. Statul român va cumpăra din SUA vehicule amfibii de asalt. Contractul valorează 120,5 milioane de dolari.
Noi achiziții militare în România. Statul român cumpără vehicule amfibii de asalt. SUA a aprobat contractul de peste 100 milioane de dolari

România semnează un contract de 120.5 milioane de dolari pentru a cumpăra vehicule amfibii de asalt din SUA, informează stiripesurse.ro. Departamentul de Stat al SUA a aprobat tranzacția, a anunțat joi Pentagonul.

România cumpără vehicule amfibii de asalt

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a 16 vehicule amfibii de asalt şi a echipamentelor aferente. Contractul ajunge la o valoare totală de 120.5 milioane de dolari. Pentagonul a precizat că nu a fost stabilit un contractant principal pentru această potențială vânzare. De asemenea, nu există acorduri de compensare propuse cu privire la înțelegerea dintre cele două state.

Vezi și: S-a dat ordin. Armata face angajări în România. Sunt disponibile peste 2000 de posturi

Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii Apărării (DSCA) a emis certificatul necesar prin care anunță Congresul cu privire la această posibilă tranzacție, conform legii. Conform unui comunicat DSCA, Guvernul României a solicitat cumpărarea a 16 vehicule amfibii de asalt, varianta pentru personal; 2 vehicule amfibii de asalt, varianta de recuperare; 3 vehicule amfibii de asalt, varianta de comandă; 16 mitraliere calibru 50 şi 5 mitraliere M240B de 7,62 mm.

Vehicule amfibii de asalt
Vehicule amfibii de asalt

De asemenea, statul român va achiziționa lansatoare de grenade MK-19; sisteme de ochire termică (TSS) M36E T1; suport pentru aprovizionare (piese de schimb); instruire, manuale tehnice neclasificate, pachete de date tehnice, suport şi asistenţă tehnică şi de inginerie; echipamente de sprijin (inclusiv kituri pentru misiuni speciale/kituri de aplicaţii îmbunătăţite (EAAK) și alte elemente conexe de sprijin pentru programe şi logistică. DSCA menționează că achiziția va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa. Este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite să ajute România să dezvolte şi să menţină o capacitate de autoapărare puternică şi pregătită”, arată comunicatul DSCA.

„Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin modernizarea şi asigurarea capacităţii expediţionare continue a României de a contracara ameninţările regionale. România nu va avea dificultăţi în a absorbi aceste echipamente şi servicii în forţele sale armate”, consideră DSCA.

Vezi și: Armata Română, prima reacție după bombardamentele rusești de la 20 de Km de granița cu România