- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi beneficii pentru românii donatori de sânge. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

02 Apr, 23:20 • Adrian Popovici
preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede noi beneficii pentru românii donatori de sânge. Astfel, aceștia ar putea beneficia de o reducere a impozitului pentru imobile dacă au donat de cel puțin trei ori.
Noi beneficii pentru românii donatori de sânge. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Noi beneficii pentru românii donatori de sânge. Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege prin care autorităţile locale pot decide acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice. Această prevedere se aplică celor care care au în proprietate un imobil în România şi care dovedesc că au donat sânge de cel puțin trei ori în decurusl uunui an calendaristic, transmite Agerpres.

Sursa citată transmite faptul că reducerea impozitului pentru acești donatori se sânge se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile legii.

Trebuie precizat și faptul că scutirea sau reducerea de la plata impozitului de care pot beneficia românii donatori de sânge aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

Noi beneficii pentru românii donatori de sânge
Noi beneficii pentru românii donatori de sânge

Citește și: Număr record de donatori de sânge la centrele de transfuzii din toată țara după ce valoarea tichetelor de masă a crescut de 4 ori

Cum se aplică aceste noi beneficii pentru românii donatori de sânge?

Deși Klaus Iohannis a promulgat legea care stabilește noile beneficii pentru cei care vor să fie donatori de sânge, trebuie precizat faptul că condițiile exacte în care se aplică noile norme urmează să fie stabilite de către consiliile locale. Vorbim în acest caz despre numărul minim de donări, dar și despre alte condiții.

Pentru a calcula suma finală datorată, în cazul aplicării reducerii impuse de legislație, se efectuează rotunjirea. Aceasta constă în stabilirea sumelor datorate către bugetele locale la nivelul întregului leu, fără fracțiuni, prin scădere în cazul în care fracțiunile de bani sunt mai mici de 50 de bani, și prin creștere în cazul în care fracțiunile de bani sunt de 50 de bani sau mai mult. Conform acestei legi, persoanele cu dizabilități au dreptul la aceeași reducere procentuală a impozitului pe clădiri.

Numărul de români donatori de sânge s-a dublat în mai multe județe din țară, odată cu creșterea valorii tichetelor de la 67 de lei la 280 de lei. Decizia de majorare a fost luată de către Guvern pentru a stimula donarea de sânge, iar efectele acestei măsuri s-au făcut simțite încă de la începutul anului.

În 2023, cei care donau sânge primeau tichete de masă în valoare de 67 de lei, însoțite de o zi liberă acordată de stat. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, Guvernul a decis să majoreze valoarea acestor tichete la 280 de lei.

Citește și: Donatorii de sânge vor primi tichete de masă care au o valoare de 4 ori mai mare