- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Număr record de donatori de sânge la centrele de transfuzii din toată țara după ce valoarea tichetelor de masă a crescut de 4 ori

12 Jan, 20:34 • Adrian Popovici
Număr record de donatori de sânge la centrele de transfuzii din toată țara după ce valoarea tichetelor de masă pentru donatori a crescut de 4 ori odată cu trecerea în noul an.
Număr record de donatori de sânge la centrele de transfuzii din toată țara după ce valoarea tichetelor de masă a crescut de 4 ori

Număr record de donatori de sânge la centrele de transfuzii din toată țara după ce valoarea tichetelor de masă pentru donatori a crescut de 4 ori odată cu trecerea în noul an. Odată cu creșterea numărului de persoane care vor să doneze, unele instituții s-au văzut nevoite să le ceară să se programeze în avans sau chiar să limiteze numărul de donatori.

Creșterea numărului de donatori de sânge este pusă de cadrele medicale pe seama majorării tichetelor de masă pe care le oferă centrele. Mai exact, la sfârșitul anului trecut, ministrul Finanțelor a anunțat că acestea vor fi de 4 ori mai mari, crescând de la 67 la 280 de lei.

„Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge – 280 de le 1 ianuarie 2024. Este anunţul cu care am încheiat ultima ediţie a Fidelis de anul acesta. Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanţare pentru ca valoare tichetelor de care beneficiază acești donatori de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280”, transmitea ministrul, conform News.ro.

Te-ar putea interesa și: Tichetele pentru donatorii de sânge cresc! Începând cu data de 1 ianuarie 2024 acestea vor crește de 4 ori mai mult!

Centrele de transfuzii nu pot face numărului de donatori de sânge

Numărul mare de donatori de sânge a pus în dificultate personalul de la centrele de transfuzii. Astfel, Centrul de Transfuzie Sanguină București a anunțat că le cere doritorilor să se programeze în avans.

„Ca urmare a numărului foarte mare de donatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină București in ultimele zile pentru donare de sânge, pentru buna organizarea a activității de recoltare vă comunicăm că începând cu data de 15 ianuarie 2024 accesul la donare va putea fi asigurat doar în baza unei programări, după cum urmează:

  1. Programareîn aplicația Donorium
  2. Programare in aplicația BlooDoChallenge

Prezentarea fara programare nu reprezinta o garantie pentru donare in ziua respectiva!

Vă mulțumim pentru înțelegerea și colaborarea dumneavoastră!

Vă rugăm să vă prezentați la CTS cu maxim 10-15 minute înainte de ora programării. Totodată, depășirea orei aferente programării cu mai mult de 15 minute va duce la anularea acesteia”, a transmis instituția.

Prea mulți donatori de sânge și la Ploiești

Într-o situație similară se află și centrul de la Ploiești care a anunțat că din cauza numărului record de donatori de sânge a fost decisă restricționarea numărului de persoane care vor fi primite în fiecare zi.

„Vă mulțumim stimați donatori pentru că doriti să donați sânge! Datorită afluxului mare de donatori suntem nevoiți să restricționăm numărul de donatori admiși zilnic !

 Vă anunțăm pe această cale că începând cu ziua de mâine vom primi la donare doar donatori care au mai donat în ultimii cinci ani! Mulțumim pentru înțelegere!”, le transmis instituția potențialilor donatori de sânge.

Deși gestionarea numărului tot mai mare de donatori de sânge reprezintă o provocare pentru multe centre din țară, unii bucureșteni critică instituția din Capitală și consideră că situația se datorează problemelor care țin de organizare și logistică.

„Sunteti niste profesionisti si vă meritați înjuri ca întotdeauna ,sunteti depășiți de situație și incapabili de a remedia situația, conducerea nu se implică .Păi voi nu respectați ordinea programări ,stă lumea la coadă și cînd va întreabă un donator ceva dați fin umăr nepăsător și dați vina pe ministrul sănătății.

De bonuri, nu s-a mai mărit de 10 ani cred. Vă spune un donator de 8 ani, care vine din trei în trei luni. Să fie rușine directoarei incapabilă de a îmbunătăți situația. Dar ea este învățată, timpul trece leafa merge, doar este pusă politic acolo”, scrie un bucureștean nemulțumit de modul în care este gestionat afluxul de donatori de sânge.

Citește și: Ei sunt românii care primesc 7 bonuri de masă în plus, dar și o zi liberă. Trebuie îndeplinită o singură condiție