- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi proteste în sistemul bugetar. Sindicaliștii din penitenciare amenință cu blocarea închisorilor: Ne-a ajuns cuțitul la os

16 Jan, 10:20 • Adrian Popovici
Sindicaliștii din penitenciare avertizează că dacă nproblemele lor nu intră în atenția Guvernul, iau în calcul posibilitatea ca în 2024 să blocheze închisorile pe termen nelimitat.
Noi proteste în sistemul bugetar. Sindicaliștii din penitenciare amenință cu blocarea închisorilor: Ne-a ajuns cuțitul la os

Anul 2024 începe sunt semnul protestelor, atât din partea unor categorii socio-profesionale din mediul privat cât și din cel public. După cum a explicat Cosmin Dorobanți, președintele Fedeţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, sindicaliștii pe care îi conduce sunt gata să blocheze penitenciarele pe termen nelimitat pentru a-și apăra drepturile, transmite News.ro.

”Dacă nu vom obţine ceva acum pentru poliţiştii de penitenciare, pentru poliţişti sau militari, nu vom obţine niciodată, pentru că trec alegerile”, a precizat reprezentantul acestor sindicaliști, subliniind pericolul că ”s-ar putea să piardă şi ceea ce au”, ţinând cont de situaţia economică.

 

Te-ar putea interesa: Sanitas amenință cu greva generală în sistemul sanitar. Sindicaliștii au strâns aproape 50.000 de semnături pentru a declanșa conflictul de muncă

Sindicaliștii din penitenciare, solidari cu fermierii și transportatorii

După cum explică Cosmin Dorobanțu, sindicaliștii pe care îi reprezintă au ajuns în situația în care „le-a ajuns cuţitul la os” și că, deși conform legilor în vigoare nu au dreptul de a face grevă sau de a protesta, vor face tot posibilul pentru a se asigura că cererile lor sunt ascultate și îndeplinite de către autorități.

În plus, după cum a mai adăugat Dorobanțu într-o intervenție televizată, sindicaliștii din penitenciare s-au solidarizat, la rândul lor, cu fermierii și transportatorii care în ultimele zile au protestat și au blocat drumuri pentru a atrage atenția publicului larg și a autorităților la problemele cu care se confruntă domeniul lor de activitate.

”Ne-am solidarizat cu protestatarii legitimi de la transporturi şi agricultori, pentru că problemele noastre se unesc cu problemele lor. Aceşti protestatari (..) ne plătesc nouă salariile, fără firmele care să plătească taxe, noi, poliţiştii de penitenciare nu am aveam bani de salarii”, a completat șeful sindicaliștilor din penitenciare.

”Guvernul României are o datorie foarte mare faţă de poliţiştii militari şi de penitenciare, toate aceste structuri de forţă ale statului, undeva la 2.000 de lei de om, pentru că avem o normă de hrană îngheţată, avem o normă de echipare îngheţată, e doar în teorie pentru că în practică nu ne intră niciun ban în buzunar, şi mai avem 300 sau 400 de lei ca să ne intre în buzunar, poliţiştilor de penitenciare, pe aplicarea legii salarizării unitare”, a prezentat, pe scurt, Dorobanțu nemulțumirile pe care le-au adunat acești sindicaliști.

”Dacă nu ne bagă în seamă Guvernul, în 2024 blocăm penitenciarele, am mai făcut asta, două sau trei ore pe zi, am blocat penitenciarele la propriu, iar în 2024 blocăm penitenciarele la propriu, pe termen nelimitat”, a mai spus Cosmin Dorobanţu.

Citește și: Liderul Sanitas București a răbufnit. Viorel Hușanu: „Un asistent medical câștigă la fel sau poate chiar mai puțin decât un om care vinde shaorma”