- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Liderul Sanitas București a răbufnit. Viorel Hușanu: „Un asistent medical câștigă la fel sau poate chiar mai puțin decât un om care vinde shaorma”

09 Jan, 08:26 • Bumbeneci Diana
Liderul Sanitas București nu este de acord cu salariile asistenților din România. Acesta explică problemele personalului medical și care ar fi posibilele soluții pe care Guvernul le poate oferi.
Liderul Sanitas București a răbufnit. Viorel Hușanu: „Un asistent medical câștigă la fel sau poate chiar mai puțin decât un om care vinde shaorma”

Președintele Sanitas a ieșit public cu noi declarații, acolo unde susține că deblocarea posturilor ar fi o soluție Hușanu spune că sunt situații în care un asistent medical, aflat în tura de noapte, îngrijește pacienții din două clădiri separate Liderul Sanitas București, Viorel Hușanu, a afirmat, luni seară, că un asistent medical câștigă la fel sau poate chiar mai puțin decât un om care vinde shaorma sau unul care face curierat în Capitală.

Liderul Sanitas București nu este de acord cu salariile asistenților

Oficialul a reiterat faptul că o asistentă medicală este nevoită într-o tură de noapte să îngrijească pacienții din două clădiri separate, iar această situație este întâlnită la majoritatea spitalelor din țară. Viorel Hușanu a fost întrebat luni, la Medika TV, despre întâlnirea organizată de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Președintele Sanitas spune că deblocarea posturilor ar fi o soluție, în contextul în care Guvernul a promis că va ține cont și de această propunere.

Poți citi: Zeci de școli închise din cauza ninsorilor. În ce zone nu merg elevii la școală pe 9 ianuarie

„Astăzi a fost o întâlnire în care noi am încercat să identificăm toate problemele din sistemul de sănătate. Cu siguranță nu am făcut acest lucru, pentru că ele sunt foarte multe, dar am tras concluzia că deblocarea posturilor urgent ar fi o soluție și nu așa cum spune domnul ministru, respectând procedura, probabil ne-ar apuca Paștele.

 Noi am vrea o deblocare rapidă, așa cum s-a întâmplat în pandemie. În pandemie salariații au fost angajați pe perioadă determinată, fără concurs. Ulterior, au decis atât ei, cât și angajatorii, dacă merită să transforme postul într-unul pe perioadă nedeterminată.

Cine a meritat a avut postul transformat, dar am rezolvat problema în pandemie. Ori acum acest lucru trebuie să se întâmple la fel, pentru că este o criză majoră. Doamne ferește, ajungem să moară pacienții, pentru că noi nu avem cu cine lucra”, a precizat liderul de sindicat.

El a explicat că în finalul acelei întâlniri concluzia a fost că dacă nu vor fi deblocate posturile cât mai rapid, atunci se vor pierde pacienți.

Sanitas România
Sanitas România

 „Nu au fost doar cei 19 manageri ai spitalelor în subordinea ASSMB-ului, au fost mult mai mulți manageri din țară, participarea lor a fost online. Cu toții au ajuns la aceeași concluzie: dacă astăzi nu se va debloca postul, cu siguranță mâine vom pierde pacienți, mâine vom pierde personalul medical care va pleca, este deja epuizat.

Deciziile trebuie să se ia neapărat la ședința de Guvern din această săptămână. Această deblocare nu trebuie să fie singulară. Dacă ea nu va fi urmată de o creștere de venituri, acele posturi nu vor fi atractive. În momentul de față, un asistent medical câștigă la fel sau poate chiar mai puțin decât un om care vinde shaorma sau unul care face curier în București.

 Nu va mai sta în sistem pe astfel de venituri. Pentru asistentul medical nu a mai fost o mărire de venituri din anul 2018. De atunci, creșterile salariale s-au stopat”, a declarat Viorel Hușanu.

Viorel Hușanu a mai explicat în acest context că sunt situații în care un asistent medical, aflat în tura de noapte, îngrijește pacienții din două clădiri separate, ceea ce este din ce în ce mai dificil pentru personalul medical.

„Sunt asistenți medicali sau infirmieri care acum aleargă între două etaje sau, și mai grav, între două clădiri. O asistentă într-o tură de noapte îngrijește pacienții din două clădiri separate”, a afirmat Hușanu.

Întrebat unde se întâmplă acest lucru, liderul Sanitas București nu a ezitat să răspundă:

„În București, la Matei Balș, la Institutul Stoia. Sunt două clădiri separate cu asistent de noapte. Dar sunt multe cazuri. La Sfântul Luca, la fel, este o secție împărțită pe două etaje, unde avem o singură asistentă pe tura de noapte. Dacă ea este într-un salon sau într-un etaj și pe celălalt etaj se întâmplă ceva, nu are cine să asigure asistența medicală”.

Poți citi: Ciclonul polar provoacă probleme în România! Cod portocaliu de ninsori abundente. A fost emisă o nouă atenționare de călătorie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult