- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi schimbări în Codul Muncii. Angajatorii nu pot concedia salariații în anumite situații! Președintele Iohannis a promulgat legea

26 Apr, 11:37 • Lupu Alexandra
Toți angajații trebuie să știe asta! Iată care sunt cele mai noi schimbări din Codul Muncii și când nu te poate concedia angajatorul.
Noi schimbări în Codul Muncii. Angajatorii nu pot concedia salariații în anumite situații! Președintele Iohannis a promulgat legea

Vești bune pentru angajați! Așa cum arată primele informații relatate de stiridecluj.ro, președintele Iohannis a promulgat o nouă lege, care are în vedere modificarea și completarea Codului Muncii și Codului Adminstrativ. Salariații din România nu mai pot fi concediați în anumite condiții.

Schimbări în Codul Muncii

Pe parcursul acestei săptămâni, președintele Iohannis a promulgat o nouă lege, care are în vedere modificarea și completarea Codului Muncii și Codului Administrativ. Așa cum arată ultimele informații, salariații din România nu mai pot fi concediați de către angajatori în anumite situații, referindu-ne la:

  • Dacă au aplicat pentru un alt post și cererea le-a fost refuzată;
  • Pe perioada concediului de îngrijitor, mai exact, în zilele în care angajatul lipsește pentru urgențele din familie;
  • În perioada concediului paternal;
  • Dacă au mai multe locuri de muncă.

Vezi și: Europa Centrală și de Est, îngenunchiată de sărăcie. Peste 70% din angajați se plâng că nu le cresc salariile

Codul Muncii
Codul Muncii

Schimbările din Codul Muncii vizează inclusiv introducerea unor noi drepturi ale angajaților, precum: dreptul de a trece pe un post vacant mai bun, dacă au depășit perioada de probă și au o vechime mai mare de cel puțin 6 luni; dreptul la mai multe contracte individuale de muncă. Modificările intră în vigoare datorită cerințelor impuse de o directivă europeană.

În cazul unei situații neprevăzute, referindu-ne la o urgență de familie sau un accident, salariații vor putea beneficia de 10 zile libere pe an. Angajatorul trebuie să fie anunțat în prealabil, din acest punct de vedere. Ulterior, perioada în care angajatul a absentat trebuie să fie recuperată în întregime.

Angajatorii care nu respectă aceste concedii și noile schimbări din Codul Muncii vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 lei. De asemenea, sunt prevăzute și alte beneficii, pentru funcționarii publici.

Funcționarii publici vor putea lucra în regim de telemuncă timp de 5 zile pe lună în cazul în care au un copil mai mic de 11 ani sau alte probleme. Legea se referă la situațiile care favorizează desfășurarea activității de muncă de acasă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Atenție, români! Se aplică noi măsuri pentru angajații care au salarii mari. Ce se va întâmpla cu veniturile lor?