- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi schimbări în Codul Rutier. Majoritatea șoferilor vor fi afectați de restricțiile ce urmează: „Cei care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să…”

09 Nov, 19:59 • Oprea Alina
Vor fi efectuate modificări importante în Codul Rutier, care vor afecta foarte mulți șoferi. Acesta va avea în vedere restricții pentru cei care dețin mașini puternice!
Noi schimbări în Codul Rutier. Majoritatea șoferilor vor fi afectați de restricțiile ce urmează: „Cei care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să...”

La momentul actual, o nouă propunere legislativă, care are în vedere modificări importante în Codul Rutier, se află în lucru la Parlament. Aceste restricții care vor fi impuse, vor afecta majoritatea șoferilor.

Una dintre modificările care vor fi efectuate este strâns legată de relația dintre Poliția Română și șoferi.

„n vederea stabilirii unor relații civilizate, calme și deschise, autoritatea competentă stabilește reguli de comportament specifice polițistului rutier în relația cu participanții la trafic și le supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre.”, se arată modificările, potrivit Antena 3.

Citește mai multe despre: Cod Rutier 2023. Reguli noi pentru șoferii din România. Aceasta greșeală te poate lăsa cu buzunarele goale. Amenda depășește 1.000 de lei

Noul Cod Rutier!
Noul Cod Rutier!

Noul Cod Rutier, schimbări majore!

Una dintre regulile ce vor fi impuse, va provoca tensiuni pentru șoferi, întrucât aceasta vizează conducerea mașinilor puternice.

„Șoferii cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depășesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice.”, se adaugă modificărilor, conform sursei citate.

Cum se va obține permisul de conducere?

Modalitatea de a obține permisul de conducere va fi și ea schimbată, întrucât sunt introduse noi reguli. În cadrul școlii de șoferi, umărul minim de pregătire teoreticăva fi de 25, iar el de pregătire practică va fi de 45, conform celor comunicate de DCBusiness.

Examinarea pentru obținerea permisului de conducere va fi schimbată, astfel că proiectul prevede ca acesta să se poată realiza și de către examinatori care sunt persoane fizice. Acestea trebuie să fie atestate, bineînțeles, de către autoritatea competentă potrivit normelor de aplicare a prezentei legi. Ce înseamnă acest lucru? Că examinatorii nu vor fi neapărat doar polițiști. Aceste noi reguli care vor fi aplicate vor schimba, mai mult sau mai puțin, modalitățile de a obține permisul de conducere, dar și ceea ce vom putea conduce și când, în contextul mașinilor puternice.

„Desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente prevăzute la alin. (1) sau persoană fizică atestată, se realizează prin tragere la sorți.”, se arată în modificările Codului Rutier, potrivit sursei citate.

Citește mai multe despre: Cod Rutier 2023. Noutăți pentru șoferi. Românii care nu respectă aceste reguli se pot alege cu amenzi uriașe