- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi taxe și impozite pentru români. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: „Sunt vreo 3-4 miliarde lei în desfăşurare”

21 Jun, 12:45 • stefan.vlad
Noi taxe și impozite pentru români. Guvernul pregăteşte o reformă fiscală de amploare, impozitul pe venit ar putea să crească de la 10 la 16%, dar și TVA-ul ar putea ajunge la 22%, ceea ce ar însemna scumpiri la anumite produse şi servicii din România.
Noi taxe și impozite pentru români. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: Sunt vreo 3-4 miliarde lei în desfăşurare

Noi taxe și impozite pentru români. În contextul în care cheltuielile bugetare au crescut odată cu majorarea pensiilor şi salariilor, am putea avea și o creştere a cotei reduse de TVA de 9% la alimente şi medicamente. Mai mult, facilităţile fiscale din industria alimentară, agricultură, IT şi construcţii ar putea fi eliminate.

Citește și: Cadoul inedit pe care Marcel Ciolacu l-a oferit premierului bavarez. Ce a primit prim-ministrul la schimb

Noi taxe și impozite pentru români

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va fi făcută o reformă fiscală, însă nu va fi vorba de noi taxe. „Va fi o reformă fiscală care are ca şi an fiscal. O reformă fiscală nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe. Eu am promis că o să fac digitalizarea ANAF, după 30 şi ceva de ani când nimeni nu a făcut-o. În afară de bază, avem 12 module deja în implementare cu companii de renume în acest domeniu şi momentan avem încasările pe care le-am aşteptat.

Cu adevărat, am încurajat foarte mult investiţiile şi de aceea, chiar dacă a fost excedent pe ultima lună, încercăm să ne menţinem într-un echilibru. Nu vorbim de noi taxe. Eu nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam un deficit lăsat de 6,8% şi era asumat în jur de 5,7 şi am închis cu 5,6, 5,5%. Am scos anumite excepţii.

Am văzut şi eu nişte ştiri foarte frumoase. Vă spun un singur lucru, pe mine ca prim-ministru s-a făcut o presiune imensă ca să măresc TVA şi am refuzat acest lucru, pentru că este total incorect, iarăşi cei cu venituri mici să contribuie la acest efort comun. Nu este corect„, a explicat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că „sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente şi medicamente„. „Asta ar duce la o creştere a inflaţiei. Când ai ajuns cu inflaţia în jur de 1% poţi să te gândeşti la anumite măsuri, pentru că e foarte rău să pici în partea cealaltă, dar acolo de obicei se acţionează în alte zone, ca să ţinem„, a completat Ciolacu.

Privind cheltuielile pe sănătate, liderul PSD a reamintit că acestea au depășit un miliard de euro, lucru care nu s-a întâmplat niciodată până acum.

Momentan, tot ce înseamnă cheltuieli pe sănătate, în acest moment, am depăşit un miliarde de euro lunar. Nu s-a întâmplat niciodată lucrul acesta şi ştiţi la fel de bine ca şi mine că sunt vreo 3-4 miliarde lei în desfăşurare pentru infrastructura spitalicească.

Aici o să reorganizăm şi am şi făcut deja achiziţii centralizate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi a întregului sistem de sănătate. Dăm înainte cu digitalizarea Casei de Sănătate, lucru care ne va duce la anumite cheltuieli sub control. Cumva şi să le anticipăm mult mai bine.

Părerea mea că, în primul rând, eu Guvern şi eu stat român, pe care îl reprezint acum din funcţia de prim-ministru, trebuie să îmi fac eu întâi treaba până la a vorbi de noi taxe„, a conchis Marcel Ciolacu.