- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi zile libere pentru angajații MAI. Ce prevede documentul publicat în Monitorul Oficial

26 Oct, 12:37 • Toma Anca
Noi zile libere pentru angajații MAI. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial și aduce noutăți în special în ceea ce privește armonizarea prevederilor cu cele existente în Codul Muncii, anunță ministerul. Acesta prevede acordarea unor zile libere pentru aniversare, respectiv pentru urgențe medicale în familie sau îngrijirea unor rude.
Noi zile libere pentru angajații MAI. Ce prevede documentul publicat în Monitorul Oficial

Noi zile libere pentru angajații MAI. Discuțiile între conducere și reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative la nivel de grup de unități al ministerului pe marginea Contractului colectiv de muncă au fost începute în luna iulie 2023. Documentul a fost semnat de părți în data de 19 septembrie 2023, potrivit ministerului.

În această perioadă au avut loc 5 ședințe în care au fost analizate propunerile părților. Au fost implementate prevederile avantajoase atât pentru angajați, cât și pentru instituție.

Noi zile libere pentru angajații MAI

Noutățile prevăzute în contractul de muncă sunt următoarele:

  • acordarea unei zile libere, care va fi recuperată ulterior, cu ocazia zilei de naștere a angajatului
  • implicarea reprezentanților sindicatelor din MAI în procesul de planificare a timpului de lucru și de evaluare a planului anual de formare profesională a personalului contractual
  • dreptul salariatului personal contractual de a primi până la 10 zile lucrătoare libere, care vor fi recuperate ulterior; acestea sunt pentru urgențe familiale neprevăzute de ordin medical
  • 5 zile lucrătoare libere – concediu de îngrijitor; pentru îngrijirea sau sprijinul unei rude ori a unei persoane apropiate care locuiește în aceeași gospodărie cu angajatul personal contractual.

Prin semnarea Contractului colectiv de muncă, Ministerul Afacerilor Interne continuă procesul de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru angajații instituției.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne își exprimă disponibilitatea de a continua acest proces prin discuții cu reprezentanții organizațiilor sindicale, partenerii sociali și ai organizațiilor neguvernamentale.

Zile libere legale în 2024. Veștile nu sunt chiar tocmai bune

Românii nu se vor bucura în 2024 de zilele libere. Multe dintre acestea pică în weekend, deci numărul punților pentru minivacanțe scade, comparativ cu 2023.

Deși mai este destul de mult timp până atunci, angajații vor să știe ce zile libere vor fi în 2024. Pentru anul următor, veștile nu sunt chiar tocmai bune. De ce? Ei  bine, șapte zile vor fi în weekend, față de 3 câte erau în 2023.

Nici în 2022 nu am stat prea bine și asta pentru că 6 zile libere au picat în weekend. Deși există un proiect de lege depus în Parlament care arată că zilele libere care pică în weekend să poată fi recuperate ca fiind zile de odihnă, aleșii țării nu au luat încă o decizie în acest sens. (Citește AICI mai multe detalii)