- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noroc sau matematică? Povestea românului care a câștigat la loterie de 14 ori!

27 Nov, 20:00 • Cornel Ghimeșan
Un român a reușit să câștige la loterie de 14 ori, însă se pare că acest succes nu se datorează norocului, ci faptului că acesta a găsit un algoritm care l-a ajutat să facă acest lucru.
Noroc sau matematică? Povestea românului care a câștigat la loterie de 14 ori!

Un român, Ștefan Mandel, a reușit să câștige de 14 ori la loterie, după ce a găsit un algoritm pe care l-a utilizat pe mai multe continente, scrie Click.ro. Povestea sa a început în anii 60 și se pare că în prezent trăiește într-un paradis.

Mandel  este pasionat de matematică, iar dat fiind că s-a confruntat cu lipsuri în comunism, acesta și-a încercat norocul la Loto după ce a studiat lucrări despre probabilități scrise de faimosul Leonardo Fibonacci în secolul XIII. După o vreme de cercetări și multe calcule, românul a scris un algoritm pe care l-a intitulat „condensarea combinatorică”.

Citește și: A fost confirmat cele mai mare premiu loto din istorie. Marele câștigător are șansa să obțină 1,6 miliarde de dolari

„Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, afirma Mandel în anul 1994, în singurul interviu oferit presei româneşti, apărut în Ziarul Bursa.

Ștefan Mandel spune că primul succes s-a bazat mai mult pe noroc.  În 1964, acesta a câștigat la loterie  78.783 de lei, suma care la acea vreme reprezenta o avere. Cu acei bani a reușit să fugă de comunism și să iasă din țară.

„Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”a declarat Ştefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.

După ce a ajuns pe tărâmul cangurilor, în Australia, românul și-a transformat algoritmul într-o afacere. Ștefan Mandel a înțeles repede că și dacă ar cumpăra toate variantele posibile la 6 din 40, adică 3.838.380 la număr, premiul oferit ar fi fost peste suma totală pe care urma să plătească pe bilete.

Chiar dacă descoperise o breșă în sistem, românul nu avea acea sumă uriașă de bani care era necesară pentru cumpăra toate variantele. Așa că s-a gândit să formeze un sindicat al loteriei în care au intrat mai mulți investitori. Planul era simplu. Imediat cum o loterie națională ajungea la un JackPot impresionant, Ștefan și investitorii intrau în acțiune. Așa ar fi câștigat, în Australia, premiul cel mare de alte 12 ori, iar de 400.000 de ori ar fi obținut premii mai mici.

Totuși, după ce împărțea câștigurile nu reușea să rămână cu prea mulți bani, după extragerile din Australia. Abia când s-a mutat în America a dat lovitura. Aici a reuşit să câştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari, în statul Virginia, după ce a cumpărat nu mai puțin de 5,5 milioane de bilete.

Noroc sau matematică? Povestea românului care a câștigat la loterie de 14 ori!
Noroc sau matematică? Povestea românului care a câștigat la loterie de 14 ori!

Modul prin care a câștigat a atras atenția autorităților americane. Statul Virginia l-a numit trișor, iar românul a fost anchetat chiar și CIA, FBI şi Fiscul american. În cele din urmă, după ce s-a judecat 4 ani, Ștefan Mandel a fost găsit nevinovat.

„Nu există această formulă, singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc 7 milioane de dolari şi să câştig 27 milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă instanţă, teoria rămâne doar teorie, faptele vorbesc!”, spunea Mandel, în 1994.

În prezent nu mai poți câștiga la loterie folosind algoritmul acesta

Cei care vor să-și adune prietenii și să cumpere milioane de bilete precum Stefan Mandel, trebuie să știe că această „tactică” nu mai poate fi câștigătoare.

„Numărul de combinaţii a crescut prea mult, nu aţi fi capabil să imprimaţi biletele, nu aţi putea să le cumpăraţi în timp şi, probabil, nici măcar nu aţi putea face matematica corectă fără să faceţi o greşeală”scrie publicaţia Business Insider, citată de Fanatik.

Despre Ștefan Mandel nu se mai știe mare lucru în prezent. Românul care a câștigat de 14 ori premiul cel mare la loterie se pare că s-ar fi retras într-o casă de vacanță pe o insulă exotică din Vanuatu.

Alte articole: Cine este bunicuța care a câștigat la loterie 100.000 de dolari, i-a investit și a obținut mai apoi 400.000

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult