- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua Lege a Pensiilor, cauza celui mai mare protest pentru bani! 7 categorii de angajați au ieșit azi în Piața Victoriei să-și strige nemulțumirile

16 Nov, 17:41 • Fundeanu Madalina
Sute de persoane au iești astăzi în stradă, în Piața Victoriei din București. Aceștia au protestat împotriva prevederilor regăsite în noua lege a pensiilor. Angajații din șapte domenii de activitate și-au strigat nemulțumirile cu privire la prelungirea vârstei de pensionare.
Noua Lege a Pensiilor, cauza celui mai mare protest pentru bani! 7 categorii de angajați au ieșit azi în Piața Victoriei să-și strige nemulțumirile

Noua Lege a Pensiilor a determinat șapte categorii de angajați să iasă în stradă, în Piața Victoriei din București. De la cadre medicale, la silvicultori și angajați CFR, toți și-au strigat revolta în fața Guvernului, motivul fiind că noua lege le crește vârsta de pensionare, conform Antena 3 CNN.

Protest din cauza Legii Pensiilor

Sute de persoane au iești astăzi în stradă, în Piața Victoriei din București pentru a protesta împotriva prevederilor regăsite în noua lege a pensiilor. Angajații din șapte domenii de activitate și-au strigat nemulțumirile cu privire la prelungirea vârstei de pensionare.

De exemplu, cei din cadrul CFR au susținut că nu pot lucra în astfel de condiții până la 65 de ani, având în vedere că trenurile și infrastructura nu au mai fost modernizate de 60 de ani și că sunt nevoiți să doarmă în vagoane cu ploșnițe. Ei amenință că dacă guvernanții nu vor lua măsuri, nu își vor oferi votul la alegeri.

Te-ar putea interesa și: Guvernul a decis! A fost adoptată ordonanța de urgență pentru stoparea creșterilor salariale ale bugetarilor de către șefii instituțiilor de stat

protest pensii
protest pensii

La rândul lor, reprezentanţii silvicultorilor sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul privind Legea pensiilor abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale, fapt ce făcea posibilă o reducere a vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în condiţii speciale. Silvicultorii îşi exprimă profunda indignare şi nemulţumire cu privire la propunerea Ministerului Muncii ş, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 9.11.2023, de a fi abrogat, fără absolut nicio justificare, Statutul personalului silvic, conform Agerpres.

Potrivit acestora, din statisticile existente la nivelul sectorului silvic din România s-a constatat că speranţa medie de viaţă în silvicultură nu depăşeşte vârsta de 63 ani, fiind cea mai scăzută din statele Uniunii Europene.

În perioada anterioară publicării acestui proiect legislativ şi a „Legii austerităţii”, dar şi în ultimele două săptămâni, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian susţin că „au tot încercat să convingă reprezentanţii Guvernului României că măsurile adoptate dau tocmai în lucrătorii care muncesc din greu în diverse domenii de activitate considerate strategice”.

De asemenea, câteva sute de mineri de la exploatările de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, ce aparţin de Complexul Energetic Valea Jiului, au protestat joi, în faţa sucursalelor miniere, nemulţumiţi de prevederile proiectului de lege a pensiilor.

Minerii susţin că noua lege este discriminatorie, deoarece angajaţii care se vor pensiona după prevederile acestui act normativ vor avea pensii mai mici cu peste 40%, comparativ cu cei care au ieşit deja la pensie, a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean.

Liderul sindical a adăugat că este împotriva prelungirii vârstei de pensionare, afirmând că activitatea minerilor se desfăşoară în condiţii mai grele ca în trecut, iar minele şi centralele electrice pe bază de cărbune se vor închide din anul 2032.

„Ştim că activitatea noastră va deveni istorie din anul 2032, dar vrem să ne fie respectată demnitatea de român şi de cetăţeni europeni”, a punctat Câmpean.

El a mai spus că amendamentele la proiectul legii pensiilor, propuse de mineri, ar urma să fie discutate luni, la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, şi apoi în plen. Preşedintele Sindicatului Muntele a arătat că situaţia este tensionată şi că există riscul „să se ridice toată Valea Jiului” în cazul în care aspectele semnalate nu vor fi soluţionate, potrivit sursei menționate.

Vezi și: Suma colosală de bani pe care o are România la dispoziție din PNRR. Din aceasta au fost cheltuiţi aproximativ un miliard de euro