- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua rovinietă „TollRO”, aprobată de premierul Marcel Ciolacu. Șoferii vor plăti în funcție de distanța parcursă și de poluare

22 Jun, 21:55 • Stefan Simion
Noi scheme de tarifare pentru rovinietă. Românii vor plăti mai mult pentru a utiliza drumurile publice, în special cei care vor să se deplaseze pe distanțe mai lungi și cei care utilizează mașini cu combustie internă.
Noua rovinietă „TollRO, aprobată de premierul Marcel Ciolacu. Șoferii vor plăti în funcție de distanța parcursă și de poluare

Guvernul României, prin premierul Marcel Ciolacu, a aprobat joi, 22 iunie, un proiect de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din țra noastră.

Noile prețuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026. Acestea vor fi aplicabile tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate, cele pentru transportul de persoane, transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Rovinieta va fi aplicată în funcţie de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO), durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, iar durata de utilizare va cuprinde dura de parcurs, cât şi cea de staţionare. Potrivit propunerii legislative, vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfă, scrie News.ro.

Cum va funcționa noua rovinietă

Rovinieta va fi achitată anterior utilizarii reţelei de drumuri naţionale din țara noastră si este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni.

Tariful zilnic nu depăşeşte 9 % din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depăşeşte 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depăşeşte 30 % din tariful pentru 12 luni.

Nivelul rovinietei va fi aprobat prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii. Responsabilitatea deţinerii rovinietei valabile va reveni în exclusivitate utilizatorilor.

„Înregistrarea în format electronic a informaţiilor privind achitarea rovinietei, gestiunea datelor privind vehiculele pentru care acesta a fost achitat, monitorizarea şi controlul achitării rovinietei prin intermediul mijloacelor tehnice se va face printr-un sistem informatic, care va fi denumit generic SER”, mai precizează sursa citată.

Tariful rutier este stabilit în funcţie de distanţa parcursă pe reţeaua de drumuri de interes naţional va fi reprezentat de TollRO. Conform expunerii de motive a proiectului de lege adoptat de către Executiv, CNAIR este entitatea desemnată să perceapă şi să încaseze TollRO.

TollRO va fi aplicat pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult