- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nuclearelectrica, profit net record în 2022, de 2,72 miliarde lei. Dublarea prețului la energie a triplat profitul companiei care a scăzut producția cu 1,7%

24 Feb, 11:52 • Cornel Ghimeșan
Dublarea prețului la energia electrică aproape a triplat profitul Nuclearelectrica. Compania de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă a raportat în anul 2022, un profit net de 2,729 miliarde lei, în creștere cu peste 163%, față de anul precedent.
Nuclearelectrica, profit net record în 2022, de 2,72 miliarde lei. Dublarea prețului la energie a triplat profitul companiei care a scăzut producția cu 1,7%

Nuclearelectrica, profit net record în 2022, de 2,72 miliarde lei. În anul 2022, veniturile din exploatare ale Nuclearelectrica s-au dublat, de la 3,2 la 6,5 miliarde lei, în condițiile unei ușoare scăderi a producției, de la 10,37 la 10,2 GWh, potrivit Profit.ro.

Citește și Cine face bani de pe urma facturilor imense plătite de populație: Electrica a obținut în primele 3 trimestre un profit net de 534 de milioane de lei, de șapte ori și jumătate mai mare față de anul trecut

Nuclearelectrica, profit net record în 2022, de 2,72 miliarde lei

La nivel național, Nuclearelectrica produce 18% din totalul producţiei de energie nucleară. Anul trecut, prețul mediu de vânzare al energiei realizat de Nuclearelectrica s-a ridicat la peste 600 lei/MWh, față de 284,289 lei/MWh în 2021.

Nuclearelectrica a plătit în 2022, peste 1 miliard de lei ca supraimpozit pe veniturile din producția de electricitate.

Reprezentanții companiei au transmis că profitul înregistrat anul trecut nu se va mai repeta în 2023 și asta din cauza suprataxării și a introducerii obligației de vânzare la preț reglementat de 450 lei/MWh pentru producători.

Nuclearelectrica va dezvolta reactoare nucleare modulare mici în România

SN Nuclearelectrica SA, singurul producător nuclear din România şi un contributor strategic la securitatea energetică şi la decarbonizarea României, a semnat în noiembrie 2022, Memorandumul de Înţelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent înfiinţată pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), şi Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european în producţia de oţel, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27.

Nuclearelectrica şi Beltrame au semnat un memorandum pentru colaborarea privind dezvoltarea de reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni în România, potrivit unui comunicat remis, marţi, Agerpres.

Obiectivul Memorandumului de Înţelegere este de a explora oportunităţile de cooperare şi de investiţii în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din România, care ar putea avea un mare impact şi în realizarea producţiei de oţel verde în România. Cu acelaşi prilej, cele două companii s-au alăturat United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, angajându-se să respecte principiile 24/7 ale ONU în sprijinul obiectivului ONU de a accelera sistemul de electricitate, de a atenua schimbările climatice şi de a asigura accesul la energie curată, la preţuri accesibile.

Prin aderarea la UN 24/7 Carbon-free Energy Compact, Nuclearelectrica şi AFV Beltrame devin membri ai unei comunităţi globale de organizaţii care colaborează pentru a dezvolta soluţii care să permită accesul la energie fără carbon 24/7.

Potrivit comunicatului, anunţul vine într-un moment crucial, în contextul în care înalţi responsabili politici guvernamentali din întreaga lume se întâlnesc la COP27 pentru a discuta despre urgenţa accelerării tranziţiei către o energie curată.

Nuclearelectrica va dezvolta reactoare nucleare modulare mici în România
Nuclearelectrica va dezvolta reactoare nucleare modulare mici în România

Raportul recent publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite privind diferenţa de emisii în 20221 arată că politicile actuale nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris. Energia nucleară este necesară pentru a asigura o scădere eficientă şi durabilă a emisiilor. În acest context, exemplul României privind planurile de realizare a primei oţelării verzi cu sprijinul energiei curate produse de SMR şi panouri fotovoltaice poate încuraja şi mai mulţi paşi şi colaborări similare în cadrul industriei.

„Nuclearelectrica se angajează să implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alături de proiectul retehnologizării Unităţii 1 şi proiectul Unităţilor 3&4 de la Cernavodă, la cele mai înalte standarde de securitate nucleară şi sustenabilitate a mediului. Extinderea capacităţii nucleare urmăreşte să sprijine securitatea energetică a României şi a regiunii, independenţa energetică şi atingerea obiectivelor de decarbonare,”a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica SA şi preşedinte al Consiliului de Administraţie RoPower Nuclear SA.

„În acest context, suntem bucuroşi să anunţăm un nou pas în demersul nostru, un potenţial nou partener în RoPower, Donalam SRL, parte a grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai importanţi producători de oţel din Europa. AFV Beltrame Group împărtăşeşte acelaşi angajament pentru sustenabilitate ca şi noi şi înţelege rolul energiei nucleare produse de SMR în atingerea obiectivelor internaţionale privind schimbările climatice, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică cu o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă şi rezilientă”, a mai adăugat executivul Nuclearelectrica

În România, SMR-urile vor fi implementate în complementaritate atât cu reactoarele de mare capacitate, cât şi cu sursele regenerabile, proiectul SMR din România prevăzând, de asemenea, adăugarea unei capacităţi de producţie solară în cadrul aceluiaşi complex energetic. Soluţia comună nucleară şi regenerabilă ar reprezenta nu numai o capacitate de producţie optimă, cu posibilitatea de a varia producţia, ci şi o viziune a surselor de generare pentru reţeaua electrică a viitorului.

RoPower se angajează ferm să dezvolte o centrală electrică de ultimă generaţie, cu un angajament puternic privind siguranţa nucleară şi durabilitatea mediului, care va fi realizată atât prin înlocuirea unei foste instalaţii pe bază de cărbune cu o producţie de energie curată, cât şi prin parteneriate cu companii care au trecut sau intenţionează să treacă la producţii durabile pentru a-şi reduce semnificativ amprenta de carbon.

Citește și Cât de profitabilă este de fapt agricultura în Romania?! 5.000 de euro PROFIT net la un hectar de porumb! În ce condiții obțin fermierii asemenea randamente?

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult