- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Număr record de prosumatori de energie electrică în România! ANRE a publicat estimările pentru 2023

09 Feb, 19:23 • Stefan Simion
Prosumatorii de energie electrică din România au atins un număr record. Estimările pentru 2023 sunt unele promițătoare.
Număr record de prosumatori de energie electrică în România! ANRE a publicat estimările pentru 2023

Numărul prosumatorilor de energie electrică din România a atins numărul de 40.171, de la 1 ianuarie, citează agerpres.ro. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat datele care arată această creștere neașteptată.

Cifra persoanelor care dețin capacitatea de a produce energie electrică din surse regenerabile de 423MW este de trei ori mai mare în acest an, față de perioada similară din 2022. ANRE estimează că numărul prosumatorilor va crește semnificativ în următoarea perioadă.

„Preocuparea constantă a ANRE de a încuraja producerea energiei electrice din surse regenerabile a condus la modificarea şi completarea unor ordine cu impact major în piaţă. Pentru a oferi cât mai multe informaţii referitoare la procesul de racordare a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, am întocmit un ghid dedicat acestei categorii de utilizatori şi am realizat scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situaţiile prevăzute în procedură, cu detalierea activităţilor alocate utilizatorului, operatorului de distribuţie şi operatorului economic atestat care proiectează şi execută instalaţia de racordare, precum şi cu menţionarea termenelor aferente fiecărei activităţi (…)

Ca rezultat al actualizării legislaţiei secundare, am încurajat creşterea accentuată a numărului de prosumatori racordaţi la reţeaua de distribuţie, astfel că la data de 01.01.2023 sunt înregistraţi 40.171 prosumatori deţinători ai unei capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală” este declarația responsabililor ANRE, oferită într-un comunicat de presă.

prosumatori
prosumatori

Vezi și: Peste 2,4 milioane de euro amendă pentru operatorii de energie electrică. Citirea contoarelor la timp vă poate scăpa de facturi uriașe

Peste 100.000 de noi prosumatori în 2023

ANRE estimează că vor exista peste 100.000 de noi prosumatori în România în 2023. Acest lucru ar însemna că la sfârșitul anului vor exista aproape 150.000 de persoane care dețin capacitatea de a produce energie electrică.

„În contextul recentelor modificări aduse cadrului de reglementare pentru accelerarea conectării la reţea a prosumatorilor, dar şi ca urmare a programelor de susţinere guvernamentale privind promovarea producerii de energie electrică din surse regenerabile de către prosumatori, pentru anul 2023 am prognozat un număr de peste 100.000 de noi prosumatori.

Încurajăm instituţiile care derulează programe de sprijin pentru producţia de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, să aibă în vedere scheme de sprijin şi pentru creşterea capacităţilor de stocare pentru a se asigura o flexibilitate mai mare în funcţionarea reţelelor de distribuţie şi o mai bună echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional.

Având în vedere necesitatea creşterii producţiei de energie electrică din surse regenerabile şi evoluţia numărului de capacităţi de producere a energiei electrice instalate de către prosumatori, vom monitoriza îndeaproape procesul de racordare a prosumatorilor şi vom descuraja orice formă de încălcare a reglementărilor şi a legislaţiei în vigoare. Totodată, am luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la pieţe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale şi crearea de instrumente de piaţă flexibile” susțin reprezentanții ANRE.

Citește și: Gazprom vrea să intre pe piața de energie electrică din România printr-o subsidiară. ANRE va decide în ședința din 11 ianuarie dacă îi va acorda licența

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult