- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Numărul de medici de familie a scăzut cu 10% într-un deceniu. La nivel naţional, sunt puţin peste 12.400 de medici de familie

19 Jan, 14:21 • Fundeanu Madalina
Criză în medicina de familie. Numărul de medici de familie a scăzut cu 10% în ultimii ani.
Numărul de medici de familie a scăzut cu 10% într-un deceniu. La nivel naţional, sunt puţin peste 12.400 de medici de familie

Medicii de familie au responsabilitatea de a tria afecţiunile minore, astfel încât spitalele să nu fie aglomerate. În ultimul deceniu, însă, interesul pentru această specializare a scăzut radical, conform datelor prezentate de Ziarul Financiar.

Sunt cu 1.300 de medici mai puţin în 2022 faţă de 2012. Există localităţi întregi la sate fără cabinete, iar mulţi medici sunt la vârsta pensionării sau continuă să lucreze chiar şi după această vârstă.

Criză în medicina de familie. Numărul de medici de familie a scăzut cu 10% în ultimii 10 ani

Începutul de an i-a determinat pe mai mulţi medici de familie din ţară să iasă în stradă și să protesteze împotriva proiectului prin care Casa Naţională de Asigurări voia să scadă tarifele decontate cabinetelor. După ce medicii au ameninţat că vor consulta doar în privat, CNAS a promis că nu va scădea tarifele până la jumătatea lui 2024.

Ai mai putea fi interesat și de: Medicii de familie au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Ei critică noile tarife decontate de CNAS și amenință că vor închide cabinetele

Medici de familie
medici de familie

CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate. Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea:

  • pentru punctul per capita – 7,7 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Situația medicinei de familie din România

La nivel naţional sunt puţin peste 12.400 de medici de familie, din datele Statisticii pentru anul 2022. Comparativ cu acum zece ani, s-au pierdut peste 1.300 de medici de familie, în contextul în care o parte fie a ieşit natural din sistem, ajungând la vârsta pensionării, fie a plecat din ţară.

Iar lipsa de medici de familie continuă să fie una acută, în contextul în care specializarea nu este una căutată în rândul tinerilor. În acest context, mulţi medici ajung la vârsta pensionării şi fie continuă să lucreze, fie ies din sistemul medical.

Citește mai multe știri: Zile libere 2024. Munca suplimentară rar se comensează cu bani şi nu beneficiază de același tratament ca zilele de concediu de odihnă