- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Numărul firmelor radiate atinge un nou record. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București

10 Mar, 21:46 • Lupu Alexandra
Un număr uriaș de cazuri de firme radiate au fost identificate la nivel național în ianuarie 2023. Cele mai multe situații au fost înregistrate în București.
Numărul firmelor radiate atinge un nou record. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București

Un număr de 5.511 de firme au fost radiate la nivel național la începutul acestui an, anunță profit.ro. Creșterea este cu 4.45% mai mare față de perioada similară a anului trecut, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Capitală.

Record la numărul firmelor care au fost radiate

Cele mai multe radieri au fost identificate în București, mai exact, 856. Față de ianuarie 2022, creșterea este de 17.58%. Lista continuă cu Timiș, acolo unde au fost înregistrate 260 astfel de cazuri (+8.79%), Constanța – 257 (+1.98%), iar în cele din urmă, Cluj – 254 (+14.93%).

Pe de altă parte, cele mai puține radieri au fost consemnate în Ialomița (30, în scădere cu 3.23%), Giurgiu (37, înregistrând o reducere de 27.45%), Covasna (43, plus 2.38%) și Mehedinți (43, minus 18.87%). Cele mai semnificative creșteri în privința numărului cazurilor de radieri au apărut în județele Bistrița-Năsăud (+122.22%), Bacău (+48.62%) și Hunedoara (+37.21%). La fel de bine, în perioada analizată, cele mai mari scăderi ale situațiilor de acest fel au fost consemnate în Neamț (-31.03%), Vâlcea (-30.84%), iar în cele din urmă, în Giurgiu (-27.45%).

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Companiile românești pot accesa o finanțare de 25.000 euro. În ce domenii trebuie să activeze firmele pentru a fi eligibile

În ceea ce privește datele înregistrate pe domeniul de activitate, cele mai multe firme șterse din Registrul Comerțului activau în repararea mașinilor și a motocicletelor (1.440), construcții (501), transport și depozitare (455), iar în cele din urmă, în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul. Antreprenorii care vor să radieze o firmă trebuie să știe că, în luna februarie a acestui an, a fost pregătită o schimbare pentru ajustarea bazei impozabile în cazurile de ștergere din registrul menționat anterior, ca urmare a divolvării din alt motiv, decât falimentul.

Numărul firmelor radiate în ianuarie 2023 atinge un nou record
Numărul firmelor radiate în ianuarie 2023 atinge un nou record

Proiectul le permite agenților economici să-și ajusteze baza de TVA și pentru creanțele datorate de către beneficiarii care au fost radiați. Inițiatorul acestui program este senatorul USR, Bob Virgil Marius, susținut de mai mulți dintre parlamentari, din mai multe partide politice. De asemenea, în cazul în care sediul social nu mai este unul activ (în urma expirării contractului), societatea va fi notificată, însă dacă reprezentanții acesteia nu rezolvă problema, Registrul Comerțului poate depune o cerere la Tribunal pentru dizolvare. În lipsa apelului sau a unei cereri de declanșare a falimentului, în termen de 30 zile, compania va fi radiată.

„Această completare a Codului Fiscal este necesară, ea încadrându-se în sfera situațiilor de ajustare deja reglementate, având în vedere că temeiul acestei ajustări îl constituie imposibilitatea recuperării creanței din motive neimputabile creditorului, și va înlătura inechitatea existentă în prezent, precum și litigiile ce decurg din această situație.

Propunerea va avea un efect benefic asupra mediului de afaceri, dând posibilitatea agenților economici să-și ajusteze baza de TVA și pentm creanțe datorate de către beneficiarii care au fost radiați din Registrul Comerțului, în urma dizolvării lor, din alt motiv decât falimentul acestora”, argumentează parlamentarii.

Citește și despre următorul subiect: Contract de 8 milioane de euro semnat în România pentru promovarea obiectivelor turistice. Care sunt firmele câștigătoare