- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nunțile sunt mai scumpe ca anul trecut. Cât costă în 2022 organizarea unui astfel de eveniment

16 Oct, 16:20 • Gabriela Andreescu
Organizarea unei petreceri de nuntă a devenit o activitate costisitoare. Un astfel de eveniment costă acum cu 20 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
Nunțile sunt mai scumpe ca anul trecut. Cât costă în 2022 organizarea unui astfel de eveniment

Industria nunților a fost extrem de afectată de pandemie, determinându-i pe mulți furnizori să iasă de pe piață. Cei rămași vor continua mărească prețurile pentru servicii, fie că este vorba de mâncare, băutură, muzică sau decor.

O proaspătă mireasă a vorbit despre cheltuielile cu acest eveniment important din viață. Flavia Vescan a avut parte, în septembrie, de nunta mult visată, după ce așteptat o relaxare a restricțiilor. Așteptarea a meritat, dar a și costat.

„Bugetul real cred că s-a mărit undeva și cu 50 la sută, pentru că acum vreo doi ani, când am început să facem pregătirile pentru cununia civilă, erau alte prețuri. Ceea ce stabilisem noi la început nu s-a pupat deloc cu ceea ce am văzut apoi la fața locului”, povestește proaspăta mireasă, pentru Digi 24.

Prețul pentru un meniu începe în prezent de la 350 de lei de persoană și poate ajunge la 800 de lei.

Care mai este prețul fotografiilor

Serviciile foto-video sunt nelipsite de la orice nuntă Maria Racovițan, fotograf de nunți, spune că pentru pretenții mari, cresc și prețurile.

„Dacă în anii trecuți, tarifele porneau de la 2.500 de lei și ajungeau până la 6-7.000 de lei, anul acesta au crescut chiar și cu până la 20 la sută. Acum mirii aleg ca fotograful să surprindă emoția din ziua nunții și mai apoi să ne revedem pentru o ședintă foto „trash the dress” în natură, mult mai relaxați,” a declarat fotograful profesionist.

Citește și: Românii își schimbă obiceiurile alimentare pentru a face față scumpirilor: margarină în loc de unt, parizer în loc de salam. Prețul primează

Nunțile sunt mai scumpe ca anul trecut
Nunțile sunt mai scumpe ca anul trecut

Cât costă florile

Producătorii de flori au fost afectați și ei de scumpirile din energie. Nicu Bocancea, proprietarul unei rețele de florării, spune că a resimțit o creștere în marja de 10-15 la sută la unele flori.

„Noi mergem foarte mult și pe flori de sezon și recomand clienților să folosească lăcrămioarele în perioadă mai, și nu în septembrie, să folosescă orhideele în sezonul orhideelor și tot timpul să folosim florile care sunt în sezon, sunt mai ieftine decât în extrasezon și sunt și mult mai frumoase”, este sfatul lui Nicu Bocancea.

De la ce sumă pleacă darul

„S-ar putea să fie chiar și 9.000 de euro, însă acum, dacă îți dorești servicii de calitate, dacă îți dorești să impresionezi invitații, te poate duce chiar și la 20 de mii de euro”,spune Cristina Horoțan, organizator de nunți.

„Acum 4-5 ani se știa că oriunde te-ai duce, valoarea plicului era cam de 100 de euro de persoană. Ei bine, acum nu poți da mai putin de 180”, spune specialist în organizare de nunți.

Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților (AFIN), a vorbit despre modul în care a fost afectată industria nunților de evenimentele din ultimii ani si a oferit sfaturi pentru proaspeții miri care vor să își organizeze evenimentul mult așteptat:

„Industria nunților este extrem de lovită, pentru că să nu uităm, mare parte din contractele de anul acesta au fost semnate chiar în 2019 și au fost transmutate până în anul acesta, clienții fiind puțin bulversați, pentru că piața a fost într-o degringoladă totală, prețurile nu sunt deloc așezate și aici recomandăm să se orienteze către firme cu vechime, către firme mari, de prestigiu, care vor putea trece peste acest hop”, a spus președintele AFIN.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult