- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O bancă din România vinde tot. Milioane de români au credite la această instituție

17 Oct, 21:08 • Oprea Alina
Subiectul principal este OTP Bank, o bancă ce vinde tot, iar ofertele nu au încetta să apară din partea Banca Transiulvania și Raiffeisen Bank, aflată pe locul 10 după active
O bancă din România vinde tot. Milioane de români au credite la această instituție

OTP Bank dorește să vândă tot, iar Banca Transilvania și Raiffeisen Bank au venit deja cu oferte pentru aceasta, care este locul 10 după active. Problematica este faptul că OTP Bank dorește mai mulți bani decât cele două bănci concurente sunt disponibile să ofere. Banca Transilvania, totuși, este favorizată spre câștig. Nu doar Banca Transilvania și Raiffeisen Bank au înaintat cu oferte, ci și UniCredit și EximBank, însă acestea s-au retras pe parcursul negocierilor. Din punct de vedere al clasamentului, Banca Transilvania este lideră, iar Raiffeisen Bank ocupă locul 5 după active.

Vezi și: Economia mondială, amenințată de un nou conflict din Orientul Mijlociu. FMI și Banca Mondială sunt în alertă

De ce banca OTP vinde tot?

Din punct de vedere al ofertelor pe care OTP Bank le-ar accepta ar fi cel puțin eale cu fondurile proprii, anume 2,1 miliarde de lei, însă cele două bănci ofertante nu vor decât un procent de 70-80% din această sumă, OTP Bank ocupă locul 10 la active în România cu circa 20 de miliarde de lei. OTP Bank vinde tot pentru că acționarul ungur a înțeles că nu poate să se extindă prin intermediul achizițiilor.

OTP Bank
OTP Bank

Mai mult decât atât, OTP Bank a cumpărat, în anul 2014, Millennium Bank, iar în anul 2018 a încercat să cumpere Banca Românească, însă acțiunea i-a fost respinsă de către BNR.

Banca Transilvania este lideră, la momentul actual în România, ajungând pe acest loc și cu ajutorul achizițiilor, dar a fuzionat și cu Volksbank în anul 2015 și cu Bancpost în anul 2018. În anul 2022 a cumpărat Idea Bank. Raiffeisen Bank nu a fost implicată în achiziții majore, însă în anul 2001 a cumpărat Banca Agricolă, iar în 2013 a preluat divizia de credite retail a CitiBank Româniam conform profit.ro.

Vezi și: Banca Națională a României lansează o nouă monedă. Ce valoare vor avea banii lansați pe piață luni, 16 octombrie