- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O lege așteptată de milioane de români se discută în Parlament: Începând cu 2023, exportul de buştean ar putea fi interzis pe 10 ani, inclusiv în țările europene!

16 Dec, 17:03 • Gabriela Andreescu
O iniţiativă legislativă, depusă la Parlament de deputatul PNL Florin Roman, propune interzicerea totală, începând cu anul 2023, a exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani, nu doar în spaţiul extracomunitar, cum este în prezent.
O lege așteptată de milioane de români se discută în Parlament: Începând cu 2023, exportul de buştean ar putea fi interzis pe 10 ani, inclusiv în țările europene!

Iniţiatorul actului normativ precizează că legea în vigoare conţine o primă dispoziţie în vederea protejării resursei forestiere şi anume interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021, dar această prevedere rezolvă doar o parte din problemele sistemice ale acestui sector şi este necesară extinderea aplicabilităţii, informează hotnews.ro

Exportul de buștean ar putea fi interzis pentru o perioadă de 10 ani, începând din 2023

„Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023”, prevede proiectul.

Citește și:  Cu ce mesaj s-au trezit clienții BCR? „Este multa emotie in Romania. Aderarea la Schengen este in afara puterii noastre de decizie”

Exportul de buștean ar putea fi interzis pentru o perioadă de 10 ani, începând din 2023
Exportul de buștean ar putea fi interzis pentru o perioadă de 10 ani, începând din 2023

Deputatul Florin Roman consideră că legea este menită să rezolve o parte din probleme sistemice cucare se confruntă sectorul forestier din România.

„Prevederile Legii nr. 57/2020 reprezintă un prim pas veritabil, atât pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale, dar şi pentru conservarea şi extinderea fondului forestier, iar rezultatele aplicării acestora sunt vizibile şi pozitive, dar rezolvă doar o parte din problemele sistemice cu care se confruntă acest sector.” a spus Roman.

În același timp, inițiatorul proiectului a adăugat că inițiativa legislativă era necesară din cauza numărului mare de fabrici care prelucreză cantități mari de lemn din pădurile României

„Având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile ţării noastre, consider că se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Pentru ca legea care este în vigoare de doi ani şi jumătate să îşi atingă scopul, este necesar ca aceasta să îşi extindă aplicabilitatea. Numai prin păstrarea şi protejarea fondului forestier vom putea să beneficiem de biodiversitate şi de un mediu sănătos”, a spus deputatul PNL.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și: Ei sunt consumatorii care trebuie să depună declarație pentru a obține cel mai mic preț la energie. Pot beneficia de plafonul de 68 de bani pe KWh/oră

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult