- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lege drastică în România. Riști amendă sau să faci chiar închisoare dacă nu respecți această regulă

28 Jun, 13:59 • Bumbeneci Diana
Pușcărie pentru românii care își ascund veniturile în anumite cazuri. O nouă lege urmează să fie aprobată.
O nouă lege drastică în România. Riști amendă sau să faci chiar închisoare dacă nu respecți această regulă

Proiect de lege nou! Schimbare dură pentru o categorie de români. Cei care își ascund veniturile în anumite condiții riscă amendă sau chiar închisoare de la 6 luni la 3 ani.

O nouă lege intră în dezbatere

Conform unui proiect de lege pus recent pe masa senatorilor părinții care nu-și declară sau ascund, chiar și parțial, veniturile obținute, în timpul proceselor de stabilire a pensiei de întreținere a copiilor – sau pensia alimentară, așa cum este ea mai cunoscută -, riscă să ajungă după gratii.

Prin ascunderea veniturilor, românii vor fi acuzați de abandonarea familiei și sancționați cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

„În acest context emoţional complicat pentru copil, interesul superior al acestuia trebuie să primeze în toate aspectele care decurg din procedura divorțului”, inclusiv în ce privește stabilirea obligaţiei de întreţinere a acestuia, spune inițiatorul propunerii legislative, în expunerea de motive care însoțește proiectul, adăugând că valoarea indemnizației de întreținere trebuie stabilită astfel încât „să se garanteze că nivelul de trai al copilului nu va avea de suferit după divorț și va rămâne, în esență, identic cu cel al părinților”.

Inițiativa legislativă mai face referire și la modificarea art. 530 din Codul Civil. Este vorba despre articolul prin care se modifică modul de administrare a probelor în procesele de stabilire pe cale judecătorească a pensiei alimentare. Mai exact, se introduce un nou alineat, care stipulează că părintele dat în judecată pentru pensia alimentară va trebui să depună dovezile cu privire la veniturile sale, și nu părintele care are în grijă copilul, cum este în prezent.

„Sarcina probei în litigiile privind plata pensiei de întreţinere revine pârâtului, acesta fiind obligat să depună dovezile privind veniturile sale până la prima zi de înfăţişare la care părţile sunt legal citate, sub sancţiunea săvârşirii infracţiunii de abandon de familie, prevăzută de art 378, al. 1, litera d din Codul Penal”, este textul care completează articolul amintit mai sus.

„În prezent, regula este că probele pentru stabilirea pensiei de întreţinere trebuie produse de reclamant, adică exact de acel părinte la care copilul rămâne în grijă. Apreciem însă că este împovărător să laşi în sarcina reclamantului proba veniturilor celuilalt şi de cele mai multe ori chiar imposibil de realizat acest lucru, în condițiile în care reclamantul nu are acces la astfel de informaţii. Completarea articolului 530 din Codul Civil ar răsturna însă această obligație în sarcina pârâtului, singurul în măsură să cunoască care îi sunt veniturile, şi care, în lumina noii propuneri de completare a art. 378 din Codul Penal, va fi obligat să-şi declare toate veniturile ce vor sta la baza calculului pensiei de întreţinere, sub presiunea comiterii unei fapte penale”, argumentează inițiatorul în expunerea de motive.

Proiectul de lege este inițiat de senatorul USR Virgil-Marius Bob și susținut de alți 36 de parlamentari. Proiectul de lege pus în dezbatere săptămâna trecută, la Senat, ca primă cameră sesizată, vizează modificarea și completarea atât a Codului Penal (Legea nr. 286/2010), cât și a Codului Civil (Legea nr. 287/2010).

Vezi și: Cine era Marius Ivan, milionarul care a murit din cauza unei fotografii. Imagini de la locul tragediei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult