- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lovitură de sute de milioane de euro pentru frații Pavăl! Grupul Dedeman cumpără o nouă clădire mamut de birouri din București

02 Nov, 17:19 • Gabriela Andreescu
Adrian şi Dragoş Pavăl, cunoscuți și ca „Frații Dedeman” nu se mai opresc din achiziții! Fondatorii rețelei de bricolaj intenționează să devină și administratorii clădirilor de birouri care aparțin portofoliului CA Immo, o afacere evaluată la 350-390 mil. euro.
O nouă lovitură de sute de milioane de euro pentru frații Pavăl! Grupul Dedeman cumpără o nouă clădire mamut de birouri din București

Pavăl Holding (Dedeman) este la un pas de a închide şi tranzacţia pentru preluarea birourilor CA Immo, un deal evaluat la 350-390 mil. euro. De birourile CA Immo au mai fost interesaţi UNIQA şi un fond de investiţii al Erste. Prin această nouă tranzacţie, fraţii Pavăl au investit în birouri 400-500 mil. euro în 2022 şi sunt la a 4-a tranzacţie de birouri, scrie ZF.

Portofoliul din România al CA Immo era evaluat la aproape 400 mil. euro la nivelul lunii martie 2022, iar acesta cuprinde o suprafaţă închiriabilă de 164.557 mp, cu un grad de ocupare de 89,9%, care generează anual o chirie de 29,4 mil. euro, la un randament de 7,5%.
Acesta este al doilea cel mai mare randament după cel al portofoliului din Serbia, care este de 8,5%, potrivit raportului financiar din primul trimestru al grupului. Portofoliul din România reprezintă 8% din cel total, evaluat la 5,1 mld. euro. În România, CA Immo nu are în derulare nicio investiţie nouă, singurele ţări unde are în derulare astfel de proiecte fiind Germania şi Cehia, informează sursa citată.

Însă, în ultimul trimestru al anului trecut, CA Immo a decis să evalueze mai multe opţiuni strategice pentru piaţa românească, inclusiv o vânzare a întregului său portofoliu de birouri din Bucureşti, potrivit raportului publicat de companie în luna noiembrie 2021.

Compania ale cărei birouri sunt vizate de frații Dedeman, CA Immo, a mai vândut în 2021 şi pachetul de 17% din acţiunile BSS – com­panie de property management în cadrul căreia grupul avea un pachet minoritar, contra sumei de 0,9 mil. euro. Austriecii au ieşit şi din Slovacia, în urma vânzării birourilor BBC pentru aproape 35 mil. euro.

Clădirea River Place din Sema Parc, parte din portofoliul vizat de frații Dedeman
Clădirea River Place din Sema Parc, parte din portofoliul vizat de frații Dedeman

Portofoliul din România al companiei austriece include clădirea Campus 6.1, cumpărată de la Skanska în mai 2018 contra sumei de 53 mil. euro, dar şi Orhideea Towers, proiect de 36.300 mp suprafaţă închiriabilă, în care au fost investiți 75 mil. euro. Cel mai scump proiect din portofoliu rămâne clădirea Riverplace de lângă Podul Ciurel, din zona Semănătoarea, evaluată la 107 mil. euro. Clădirea a fost dezvoltată de River Development în cadrul SEMA Park şi ulterior vândută către Europolis şi apoi preluată de CA Immo.

În cazul în care afacerea ar fi parafată, vânzarea portofoliului de birouri al CA Immo ar putea marca şi cea mai mare tranzacţie semnată până acum pe piaţa locală, de aproape 400 mil. euro, depăşind-o pe cea în care NEPI-Rockcastle a vândut portofoliul său de office către AFI Europe, contra sumei de 307 mil. euro.

Dedeman a mai finalizat şi achiziţia primei clădiri de birouri a U Center de la Forte Partners. În total, Dedeman investeşte în birouri între 400 şi 500 mil. euro în 2022 şi este la a patra tranzacţie de birouri după The Bridge, The Office din Cluj şi Dacia One.

Citește și: Dedeman a demarat lucrările pentru noul cartier rezidențial din Bacău dedicat angajaților companiei. Zeci de utilaje sapă de zor și pregătesc terenul.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult