- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lovitură pentru băutorii de cafea! Țara care asigură o treime din producție a fost afectată de secetă în 2024

26 Apr, 15:08 • Adrian Popovici
Cafeaua se scumpește tot mai mult pe piața internațională, asta sub presiunea pusă de fermierii care încearcă să obțină un profit mai mare care să le acopere cheltuielile, dar și de către seceta care lovește unul dintre cei mai mari producători: Vietnam.
O nouă lovitură pentru băutorii de cafea! Țara care asigură o treime din producție a fost afectată de secetă în 2024

Vești proaste pentru iubitorii de cafea, prețul boabelor din care ne facem băutura cu care ne începem diminețile va continua să crească, asta pe fondul condițiilor meteorologie nefavorabile acestei culturi și a fermierilor vietnamezi care amână momentul în care își vând recolta, punând și mai multă presiune pe această piață, după cum arată o analiză Bloomberg.

În Vietnam, prețurile locale la cafea au atins un nivel record în acest an, pe măsură ce fermierii și intermediarii continuă să aștepte oferte mai avantajoase în urma recoltei slabe din sezonul 2023-2024. Această situație complică sarcina exportatorilor în asigurarea cantităților necesare și a deja generat o serie de probleme pentru contractele deja semnate.

Schimbările climatice vin cu fenomene meteorologice tot mai imprevizibile și accentuează seceta, ceea ce indică faptul că deficitul global de aprovizionare cu cafea ar putea continua pentru al patrulea an consecutiv. Vietnamul contribuie cu aproximativ o treime din oferta mondială de boabe de cafea robusta, un soi mai accesibil care este adesea folosit în prepararea cafelei instant.

Cafeaua, tot mai scump din cauza secetei
Cafeaua, tot mai scumpă din cauza secetei

Citește și: Lovitură pentru toți băutorii de cafea. Ce se va întâmpla cu prețurile în 2024

Seceta scumpește cafeaua

„Nu putem spune când anume va fi atins vârful de preţ”, spune Tran Thi Lan Anh, director adjunct la Vinh Hiep Co., un mare exportator vietnamez.

După cum arată Bloomberg, fermierii și intermediarii se așteaptă ca prețurile să ajungă până la 150.000 de dong, echivalentul a aproximativ 6 dolari pe kilogram, în creștere față de nivelul actual de 130.000 de dong.

Scăderea livrărilor de cafea din Vietnam a determinat o creștere cu 50% a cotațiilor futures la bursa de la Londra în acest an, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimii 16 ani. Vremea secetoasă care a afectat zone semnificative din Vietnam a stârnit îngrijorări cu privire la următoarea recoltă și la posibilitatea unei diminuări și mai mari a livrărilor.

Potrivit declarațiilor lui Trinh Duc Minh, președintele unei asociații a cultivatorilor din provincia Dak Lak din centrul Vietnamului, multe din lacurile folosite pentru irigarea plantațiilor de cafea se află la niveluri scăzute, iar resursele subterane de apă au fost epuizate. El a crede că recolta de cafea din 2024-2025 în această provincie ar putea fi cu până la 15% mai mică decât cea din 2023-2024, care a fost estimată la 520.000 de tone, și care la rândul său a fost mai mică decât cea din anul precedent.

„Nu avem apă pentru fermele noastre. Dacă seceta persistă nu vom avea prea multe boabe de cafea de vândut în următorul sezon”, spune Nguyen The Hue, care cultivă cafea pe o suprafaţă de şase hectare în provincia vecină Gia Lai.

Citește și: Recorduri de prețuri pentru cafea și cacao. 2024 aduce previziuni sumbre