- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă propunere de modificare a Codului Rutier. Șoferii riscă să rămână 5 ani fără permisul auto. „Nu intenţionez restrângerea unor drepturi”

21 Aug, 19:54 • Lupu Alexandra
Completare la „Legea Anastasiei”. Șoferii riscă să rămână 5 ani fără permisul auto. Robert Cazanciuc, senator PSD, a făcut propunerea.
O nouă propunere de modificare a Codului Rutier. Șoferii riscă să rămână 5 ani fără permisul auto. „Nu intenţionez restrângerea unor drepturi”

Robert Cazanciuc a reamintit astăzi despre o inițiativă legislativă prin care propune modificarea Codului Rutier. Senatorul PSD propune ca șoferii care produc accidente mortale să nu mai poată dobândi permisul auto pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, interval de 10 ori mai mare față de textul legii în vigoare, informează stiripesurse.ro. El a menționat că propunerea vine în completarea legii Anastasiei.

Șoferii riscă să rămână 5 ani fără permisul auto

Robert Cazanciuc propune ca șoferii care provoacă accidente mortale să rămână timp de cel puțin 5 ani fără permisul auto. Senatorul PSD spune că propunerea de lege vine în completarea „Legii Anastasia”, care prevede că şoferii care se urcă la volan băuţi sau drogaţi şi omoară pe cineva într-un accident rutier, nu mai beneficiază de suspendarea executării pedepsei.

Vezi și: Sorin Grindeanu lansează proiectul de siguranță rutieră 2+1 pe drumurile cu acostament lărgit. România primește bani europeni pentru „Drumurile morții”

„5 ani fără permis auto. De 10 ori mai mare perioada, faţă de textul în vigoare, în care şoferii care ucid pe şosele nu pot redobândi permisul de conducere, după împlinirea pedepsei la care sunt condamnaţi.

Este propunerea mea de modificare a Codului Rutier, adoptată de Senat în martie (Legea de aprobare a OUG 11/2023) şi aflată la dezbatere finală în Camera Deputaţilor”, spune Robert Cazanciuc.

Senatorul PSD a adăugat că nu intenţionează să restrângă drepturile cetăţenilor. Cazanciuc  susține că își dorește reducerea numărului de decese din cauza accidentelor rutiere.

„Nu intenţionez restrângerea unor drepturi, ci reducerea numărului de morţi pe drumurile publice. Şi nu pentru a da bine într-o statistică şi aşa neagră a Europei, în care România îşi menţine, al şaselea an la rând, locul 1 la numărul de decese în accidentele rutiere.

Şi nici pentru că opinia publică este indignată de tragediile ce se petrec pe şosele. Ci mai ales pentru dreptul la viaţă al sufletelor nevinovate care îşi găsesc sfârşitul din cauza unor şoferi inconştienţi sau teribilişti.

Tragediile la care românii asistă ar trebui să ne facă mai responsabili, iar dacă pe şoferi nu, măcar pe noi, parlamentarii, cei chemaţi să facă legea, pentru a diminua masacrul de pe şosele”, a mai explicat Cazanciuc.

Șoferi
Șoferi

Acesta a mai spus că iniţiativa sa legislativă „vine în completarea Legii Anastasia, pe care am creat-o tot din raţiunea de a scădea numărul de morţi din cauza unor semeni care, din inconştienţă şi teribilism, se urcă la volan băuţi, drogaţi sau fără permis”. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de către senatorul PSD Robert Cazanciuc și senatorul PNL Daniel Fenechiu pe data de 7 iulie 2023.

Legea prevede că șoferii care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare, în cazul în care provoacă accidente mortale. Actul normativ este cunoscut ca „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani care a fost ucisă chiar în fața casei, pe data de 1 iunie.

Citește și: ADIO controale doar pe străzi! Traficul rutier va fi monitorizat prin satelit