- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă subvenție pentru fermierii români! Ce plan are ministrul Agriculturii

01 Apr, 22:20 • Fundeanu Madalina
Subvenții noi pentru fermierii din România! Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dezvăluit ce plan are pentru viitorul apropiat.
O nouă subvenție pentru fermierii români! Ce plan are ministrul Agriculturii

Fermierii din România ar putea beneficia, în scurt timp, de încă o subvenție pe care o are în plan ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Fermierii din sectorul legumicol ar urma să fie cei vizați de această formă de sprijin, mai exact producătorii de ceapă, conform informațiilor transmise de Agro TV.

Subvenții noi pentru fermierii din România!

Șeful MADR, Florin Barbu, se gândește la un program similar celui pentru producția de usturoi, care să fie limitat la o anumită suprafață per beneficiar. Potrivit ministrului Agriculturii, România produce foarte multă ceapă în acest moment, însă în unele cazuri, suprafețele cultivate sunt disproporționate.

„Să știți că nu renunț la ideea cu ceapa. Sunt suprafețe foarte mari de ceapă în România, dar încercăm să facem o anvelopă, oricum o să o limităm la anumită suprafață, pentru că foarte mulți fermieri din sectorul vegetal care au 1.000 de hectare, au început să pună 50-100 de hectare de ceapă. La o anumită suprafață, trebuie să mergem cu o subvenție și pe ceapă”, a precizat ministrul Florin Barbu într-un dialog cu un legumicultor, la Târgul de promovare a produselor românești de la sediul Ministerului Agriculturii.

Citește și: Când intră banii pe cardurile sociale pentru alimente în aprilie 2024. MIPE a anunțat data oficială

fermieri
fermieri

Două noi programe de finanțare pentru fermierii din România

Fermierii care doresc să-și diversifice activitățile atât în mediul rural, cât și în cel urban, vor avea la dispoziție anul acesta două noi oportunități de finanțare, mai exact programele Start-Up Nation și Femeia Antreprenor.

Conform informațiilor disponibile până în acest moment, finanțarea pentru Femeia Antreprenor va ajunge până la 200.000 lei/beneficiar, în timp ce pentru Start-Up Nation se vor oferi până la 250.000 lei/beneficiar. Potrivit consultanților, gradul de cofinanțare pe aceste programe va fi mai mic decât pe liniile de finanțare cu care sunt obișnuiți fermierii, din Planul Național Strategic.

„Este un moment important pentru finanțările din acest an, pentru că pe lângă liniile clasice agricole de finanțare pe care le cunoaștem, există două alte oportunități de finanțare care au fost anunțate recent. Este vorba despre cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation și cea de-a doua ediție a programului Femeia Antreprenor. Amândouă sunt planificate să înceapă la jumătatea lunii mai cel mai devreme.

Ele pot fi privite ca o alternativă pentru fosta măsură 6.2, pentru acele investiții pe care le putem face în spațiul rural, cu finanțări mici de până la 40.000 de euro sau 50.000 de euro, care au cofinanțări mai mici decât ceea ce se practică în acest moment pe liniile agricole, respectiv 10% sau 15%. Programele acestea de finanțare pot fi accesate de către fermierii care vor să-și diversifice activitățile sau care vor să înceapă o activitate non-agricolă.

Foarte important este faptul că programele vor permite și înființarea unor unități mici de procesare alimentară, ceea ce lipsește în momentul acesta în finanțările clasice din agricultură. Este vorba despre făbricuțe pentru procesarea laptelui, pentru procesarea fructelor, brutării, cofetării etc. Se pot realiza în mediul rural, dar la fel de bine pot fi făcute și în urban, nu este nicio limită în această privință.

Ca număr de finanțări ne așteptăm la cel puțin 1.000 de proiecte pentru Femeia Antreprenor și mult mai multe pentru Start-Up Nation”, a precizat consultantul Marian Dumitrache, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Vezi și: Noul pasaj de la Chiajna, finanțat cu bani din PNRR. Licitația va avea loc până la finalul lui 2024