- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Obligatoriu la rafturile cu alimente de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image. Decizia momentului pentru toți românii

25 May, 12:38 • Bumbeneci Diana
Sunt vești noi pentru românii care cumpără alimente de la marile magazine de pe teritoriul țării. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu confirmă o schimbare importantă la raft.
Obligatoriu la rafturile cu alimente de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image. Decizia momentului pentru toți românii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu confirmă oficial un proiect care va schimba complet plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România. Astfel, românii care cumpără alimente românești vor fi încurajați.

Alimentele vor avea adaos comercial diferit

Noua schimbare propusă în Guvern a fost propusă în contextul unei practici comerciale neloiale care favorizează produsele importate prin adaosuri comerciale mai mici, în detrimentul produselor românești, care au adaosuri comerciale foarte mari.

Florin Barbu a explicat că toate produsele procesate în România vor avea adaosuri comerciale limitate prin lege. Proiectul de lege va fi finalizat până la sfârșitul anului și se află în curs de discuții cu toți factorii implicați, inclusiv retaileri, procesatori și Consiliul Concurenței.

„Se lucrează la acest proiect în momentul de față. Știm foarte bine că ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie și le mulțumesc colegilor pentru că și astăzi vedem o scădere a inflației și astăzi vedem, din datele Institutului Național de Statistică, că indicele prețului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de bază din ordonanța pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 și peste 30%”, a declarat ministrul Agriculturii.

Adaos comercial limitat pentru produsele importate

În cazul acelor produse care au proveniență din import și nu intră în procesare sau abatorizare, adaosul comercial va fi limitat la 5%. Aceasta include materii prime precum carne de porc carcasă, care nu sunt procesate în România, ci sunt vândute direct în magazinele de retail.

„Pentru acele categorii de produse care intră în România și nu intră sub incidența procesării și intră doar sub incidența ambalării vor avea adaos comercial de 5%”, a explicat Barbu.

Proiectul de lege din prezent are ca obiectiv să consolideze consumul de alimente românești și să stimuleze nivelul de procesare în România. În acest context, ministrul Florin Barbu a ținut să reitereze că acest proiect va permite românilor să aibă acces la produse românești la prețuri corecte, beneficiind în special cei cu venituri mici și medii.

Citește și: Anunțul care va bucura toți românii. Ministrul Florin Barbu: „Au intrat banii în conturi”

Florin Barbu, despre prețurile alimentelor
Florin Barbu, despre prețurile alimentelor

Ne dorim foarte mult ca toți românii să aibă acces la alimente românești în retail și la prețuri corecte. Și, mai mult de atât, această ordonanță sau proiect de lege care va veni va sprijini, practic, consumul de alimente românești și creșterea nivelului de procesare în România”, a declarat Florin Barbu.

În cadrul proiectului legislativ se discută și extinderea plafonării adaosului comercial la alte tipuri de produse importate.

Pe noua modificare vor fi mult mai multe produse care vin din import, pentru că în momentul de față 5% este destinat doar celor 21 de produse care sunt în ordonanța aprobată prin lege de Parlament”, a precizat ministrul.

În acest sens, toate materiile prime care intră în țara noastră și sunt comercializate fără a fi procesate sau abatorizate vor fi incluse în aceste prevederi, inclusiv lactatele și alte produse alimentare.

Noua lege a plafonării adaosului comercial la produsele procesate în România va aduce mari schimbări la magazinele cu extindere deosebit de mare precum Kaufland, Lidl, Penny, Profi și Mega Image.

Ai mai putea citi: Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere. Cine poate primi GRATIS banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult