- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial! Experții români vor fi prezenți la măsurătorile de pe Canalul Bâstroe. „Avem o navă ucraineană, desemnată pentru acest pachet”

04 Apr, 18:36 • Lupu Alexandra
Ionel Irinel Scrioșteanu prezintă noile informații despre măsurătorile de pe Canalul Bâstroe. Concret, ministru secretar de stat confirmă că experții români vor fi prezenți în fața întregului demers, în care vor folosi o navă ucraineană.
Oficial! Experții români vor fi prezenți la măsurătorile de pe Canalul Bâstroe. „Avem o navă ucraineană, desemnată pentru acest pachet”

Ionel Irinel Scrioșteanu aduce în atenția publică noi informații de interes despre măsurătorile de pe Canalul Bâstroe. Mai exact, ministru secretar de stat precizează că experții români vor fi prezenți întregului demers, relatează antena3.ro.

Noile informații despre măsurătorile de pe Canalul Bâstroe

Prima etapă pentru măsurarea de pe Canalul Bâstroe a fost deja desfășurată, atunci când experții au parcurs brațul Chilia, cu ajutorul navelor românești, de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos. Următoarea etapă are la bază parcurgerea canalului Solomonov, Bâstroe și o parte a Chiliei.

Așa cum arată informațiile prezentate de Ionel Irinel Scrioșteanu, măsurătorile vor fi realizate cu ajutorul unei nave ucrainene. La acest demers vor participa doi experți români, alături de un  specialist ucrainean. Kievul a acceptat această formulă în ceea ce privește echipa, dar cu toate acestea, se va folosi o navă ucraineană.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Raport ONU: Măsurătorile din 2005 arată că încă de atunci erau înregistrate adâncimi de 14 metri pe Canalul Bâstroe

Ministru secretar de stat precizează că vom aștepta ceva timp după rezultatele procedurilor, luând în considerare că se va folosi o singură navă. Mai mult decât atât, Scrioșteanu spune că, deși negocierile au luat naștere încă de la începutul anului, statul român a primit aprobare pentru a face măsurătorile abia pe 17 martie. Astfel, România a primit acordul pentru a demara procedurile, însă doar pe porțiunea comună, mai exact, pe brațul Chilia.

„Avem o navă ucraineană, desemnată pentru acest pachet, care efectuează măsurători. O singură navă. Din acest motiv durează mai mult față de primul lot de măsurat.

Pe acea navă, care efectuează aceste măsurători sunt trei specialiști în măsurători, unul ucrainean, doi români”, declară Ionel Irinel Scrioșteanu.

Canalul Bâstroe
Canalul Bâstroe

Un reprezentant al Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați confirmă că au început măsurătorile de pe teritoriul ucrainean. Romeo Soare precizează că procedurile sunt demarate pe brațul Solomonov, la sectorul 11.

„Acum au început măsurătorile pe teritoriul ucrainean.

Care înseamnă brațul Solomonov, care înseamnă canalul Bîstroe și care însemnă sectorul 11. Adică km 11- km 22”, spune reprezentantul.

La 10 zile de la finalizarea măsurătorilor, reprezentanții au obligația de a face publice concluziile procedurilor care au fost demarate. Informațiile regăsite trebuie să fie transmise atât specialiștilor români, cât și celor din Ucraina.

Citește și despre următorul subiect: Încep măsurătorile și pe canalul Bâstroe. Ministrul Transporturilor confirmă că Ucraina a aprobat cererea României